Coke bij ananassen leidt tot witwasonderzoek

De politie heeft vrijdag een 43-jarige ondernemer uit Apeldoorn aangehouden in een omvangrijk witwasonderzoek. Hij is de hoofdverdachte in het onderzoek dat is gestart nadat er twee keer partijen cocaïne werd aangetroffen in een lading ananassen. Dat was in 2011 en begin 2012. Een 49-jarige man, de bedrijfsleider van de Apeldoornse onderneming, is zondag aangehouden voor betrokkenheid bij deze zaak.

In 2011 en begin 2012 werden er partijen cocaïne aangetroffen in ladingen ananassen. Het fruit was beiden keren onderweg naar of al aangekomen bij de Apeldoornse onderneming van de 43-jarige hoofdverdachte. De mogelijke betrokkenheid van de ondernemer bij de transporten is door de politie onderzocht, maar ze konden niets aantonen en dat heeft dus toentertijd ook niet geleid tot een aanhouding.

De vangsten waren voor de recherche wel aanleiding om de financiën van de ondernemer nader te onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek dat sinds 2007 sprake is van verdachte geldstromen. Van enkele miljoenen euro’s is de herkomst onduidelijk, meldt de politie.

In juni van dit jaar heeft de politie een bedrijfspand en een woning van de hoofdverdachte doorzocht. In dit witwasonderzoek zijn de nodige goederen en panden in beslag genomen. In juni zijn rondom de zoekingen meerdere luxe eigendommen van de ondernemer in beslag genomen, waaronder een Audi A8, een oldtimer, een groot geldbedrag (aangetroffen in een kluis achterin de Audi), acht horloges, een muntenverzameling, een heteluchtballon en een Porsche. Op vrijdag 23 november is nog een Chrysler Voyager in beslag genomen. 

Op 1 oktober werd er in dit onderzoek al een 53-jarige man uit Laren aangehouden, maar hij is weer heengezonden. In zijn woning werd administratie in beslag genomen.

Lees ook:

Cocaïne in Nederlandse vrachtwagen

Coke tussen ananas in Apeldoorn