Hooge Zwaluwe: er waren veel meer mensen bij

In het huisje van de dodelijke schietpartij in Hooge Zwaluwe zijn sporen van meerdere nieuwe en onbekende betrokkenen vastgesteld. Dat blijkt uit de resultaat uit nieuw onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waarover Crimesite beschikt.

Door @Wim van de Pol

De ‘nieuwe inzichten‘ over de dodelijke schietpartij in Hooge Zwaluwe – waarover het Openbaar Ministerie vrijdag zei te beschikken – zijn mogelijk in strijd met wat het OM eerder over de toedracht van de schietpartij aan de rechtbank vertelde. Advocaat Inez Weski (van verdachte Mohamed L.) stelt:

Het OM heeft onderzoeksmateriaal achtergehouden en houdt nog steeds cruciale onderzoeksresultaten achter en lijkt bepaalde elementen überhaupt niet te hebben onderzocht. En de rechtbank is kennelijk in strijd met al bij het OM bekende onderzoeksbevindingen verkeerd voorgelicht.

Cocaïne

Op 15 oktober vorig jaar zijn in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe Muljaim Nadzak en No Surrender-captain Brian Dalfour doodgeschoten en raakte hun kompaan Roy O. gewond. Zij zouden aan een groep Antwerpenaren een aantal kilo’s cocaïne gaan verkopen. Maar de bedoeling was waarschijnlijk de broers Samir en Khalid T., Michael H. en Mohamed L. van hun geld te rippen. Samir T. en Mohamed L. zijn nu verdachte van tweevoudige doodslag. Roy O. staat terecht voor gekwalificeerde poging tot doodslag, op Samir T. die werd beschoten.

Vijf onbekende mannen

Uit de nieuwe onderzoeksresultaten wordt duidelijk dat er sporen van negen verschillende schoenen en twee sporen van een voet zijn gevonden. Al met al wijst dit, en daarnaast onder meer dna-sporen, op de aanwezigheid van nog zeker vijf onbekende mannen.

Ook is nu duidelijk dat de vloer in de woonkamer in tegenstelling tot wat het OM stelde een poel van bloed was. Uit rapporten van het NFI en het Maastrichts Universitair Medisch Centrum blijkt voorts dat zowel Dalfour als Nadzak tamelijk ernstige verwondingen hadden die passen bij een gevecht. Met name op hoofd en gezicht (b.v. een breuk in de bovenkaak) maar ook aan de ribbenkast.

De nieuwe resultaten zijn in overeenstemming met wat verdachte Mohamed L. in verhoren en op zitting al had verklaard: namelijk dat ze zijn overvallen door veel mannen en dat hij hij met veel geweld heeft gevochten voor zijn leven.

Forensische werkelijkheid

Weski tegen Crimesite:

Nu pas blijkt dat mijn client volledig volgens de forensische werkelijkheid heeft verklaard. De officier van justitie heeft hem voorgehouden dat zijn verklaringen niet waar konden zijn terwijl hij toch al moest hebben geweten dat wat cliënt vertelde over het gebeuren in het huisje wel werd ondersteund door de bevindingen.

In de rug

Een ander belangrijk punt is dat de verdediging heeft betoogd dat Samir T. terwijl hij met tie wraps geboeid op zijn buik op de grond lag van zeer dichtbij in zijn rug is geschoten. Bevindingen in het ziekenhuis wezen uit dat de kogel via de rug via de vloer via de binnenkant van de dij in de geslachtsdelen van T. terechtkwam.

De officier van justitie heeft echter bestreden dat T. in zijn rug is geschoten en dat dus de verklaringen van T. en L. ongeloofwaardig zijn. T. kon volgens hem ook niet in de rug zijn geschoten toen hij op de vloer lag omdat er op de vloer geen bloed gevonden zou zijn.

Er staat echter te lezen in een pas nu gevoegd NFI-rapport dat het op de vloer ‘een bloedpoel’ was.

Of er nader onderzoek naar de vloer, de rug en de kleding van T. is gedaan, is niet bekend. Advocaat Weski heeft hier wel op aangedrongen. Weski heeft het Openbaar Ministerie schriftelijk gevraagd zo snel mogelijk alle beschikbare onderzoeken aan de rechtbank te overleggen.

Verdachten Michael H. en Khalid T. worden waarschijnlijk later naar Nederland overgeleverd.

Nieuwe inzichten moordpartij Hooge Zwaluwe

Puzzelstukjes van het drama Hooge Zwaluwe (#2)

Puzzelstukjes van het drama Hooge Zwaluwe (#1)