Hooge Zwaluwe: nieuwe tipjes van de sluier

Er zijn opnieuw aanwijzingen dat er meerdere nog onbekende mannen aanwezig waren tijdens de schietpartij in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe, een jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe informatie in het strafdossier die Crimesite heeft ingezien.

Door @Wim van de Pol

De groep van Brian Dalfour en Muljaim Nadzak (de dodelijke slachtoffers) en verdachte Roy O. maakte een afspraak met een groep Antwerpenaren om cocaïne te verkopen. Dat liep uit op een rippartij. Vast staat al dat op zeker moment vier Belgen vastgebonden op de grond lagen in de woonkamer van het huisje. Zij zijn de verdachten, de (broers) Samir en Khalid T., Michael H. en Mohamed L.. Ze waren gefouilleerd en mishandeld.

Toen vuurde iemand een kogel af op Samir T. Het projectiel doorboorde zijn rug en ketste van de vloer terug in diens geslachtsdelen. De Belgen vochten vanaf dat moment allemaal voor hun leven. Dalfour en Nadzak werden doodgeschoten, de Belgen ontkwamen.

Het onderzoek naar de baan van schot – om te bezien van welke afstand op T. is geschoten – is nog steeds niet afgerond.

Bivakmuts

De nieuwe aanwijzingen dat de groep Nederlanders uit meer mensen bestond dan alleen Dalfour, Nadzak en Roy O. zijn recentelijk aan het dossier toegevoegd. In de eerste plaats is er nu een verklaring van Khalid T. die heeft gezegd dat hij in het huisje naast Dalfour en Roy O. ook nog een ‘kleine man’ met een bivakmuts heeft zien staan. En verder zegt hij door het raam nog een andere onbekende man te hebben gezien. Dit verhaal is een aanvulling op wat Samir T. en Mohamed L. hebben verteld.

Er zijn dna-sporen van twee onbekende mannen in de woning gevonden. Ook constateerde een onderzoeker een spoor van een onbekende ‘bekende man’.

Roy O. heeft gezegd dat hij in de keuken thee aan het zetten was toen het tumult losbarstte en direct naar buiten vluchtte. Khalid T. bestrijdt dat. Hij zegt ook O. met een vuurwapen in de hand te hebben gezien.

Autosleutels

O. zei ook te zijn teruggekeerd naar het huisje toen alle Belgen weg waren. Hij taste in een zak van Nadzak om diens autosleutels te pakken. Zijn dna is daar aangetroffen. Maar nu blijkt dat zijn dna ook is gevonden aan de binnenkant van de kleding van Brian Dalfour. De vraag rijst waarom O. eerder niet heeft verteld ook in de zakken van Dalfour te hebben gevoeld.

Neef

Verder is er sprake van een anonieme getuige die in het huis van bewaring aan één van de Belgische verdachten zou hebben verteld te weten dat er veel meer Nederlanders in het huisje aanwezig waren.

Er is ook een nieuwe verklaring van Roy O.’s neef uit Breda. O. reed naar zijn huis voordat hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Deze Kenneth O. lijkt het zijn neef kwalijk te nemen hem zo te hebben betrokken in de zaak. Ook Kenneth O. suggereert dat er meerdere personen in de groep van O. en Dalfour betrokken waren, hij spreekt van een ‘groter geheel’. Uit angst laat hij niet het achterste van de tong zien, zo lijkt het. Hij zegt in het project betrokken te zijn geweest maar te zijn afgehaakt, terwijl Roy O. wel is doorgegaan.

Donderdag is er een nieuwe pro forma-zitting in de beveiligde rechtbank in Rotterdam waarin opnieuw over het voorarrest van de verdachten zal worden gesproken.

Zie ook:

Hooge Zwaluwe: er waren veel meer mensen bij

Nieuwe inzichten moordpartij Hooge Zwaluwe

Puzzelstukjes van het drama Hooge Zwaluwe (#2)

Puzzelstukjes van het drama Hooge Zwaluwe (#1)

Alle berichten over de zaak.