Hoogerbrugge door veel geweld verrast

Marcel Hoogerbrugge (49) uit Hoogeveen is in december waarschijnlijk door een bekende om het leven gebracht. Hij liet zijn moordenaar naar binnen en de Bosnië-veteraan heeft zich niet verzet toen hij met zeer veel geweld om werd gebracht. De politie denkt dat hij compleet is verrast.

Winkelcentrum

Hoogerbrugge woonde geïsoleerd, op een bedrijventerrein in een bovenwoning aan de Dr. Anton Philipsstraat. Zijn ouders hebben hem gevonden, nadat ze al een paar dagen niet van hebben gehoord. Uit onderzoek blijkt dat hij tussen zondag 17 december en woensdagavond 20 december  om het leven moet zijn gebracht. Op zondag heeft hij nog boodschappen gedaan in winkelcentrum bij de Coop-supermarkt. De laatste bekende beelden van Marcel Hoogerbrugge zijn van zaterdag 16 december als hij aan het pinnen is. Maar de politie sluit niet uit dat hij maandagochtend nog is gezien. Een getuige heeft rond 12.00 iemand bij de brievenbus van Hoogerbrugge’s appartement gezien. Het lijkt alsof dit Marcel zelf is geweest, maar dat is niet helemaal zeker, aldus de politie in Opsporing Verzocht.

Defensie

Hoogerbrugge diende bij de landmacht en was in de jaren negentig in Bosnië. In 2004 is hij weggegaan bij Defensie en sindsdien was hij werkloos en leidde een wat teruggetrokken leven, vrijwel zonder sociale contacten. Hij was een natuurliefhebber en deed veel aan krachttraining. De politie weet niet veel over zijn leven en probeert dat verder in kaart te brengen.

Hoe hij om het leven is gedacht maakt de politie niet bekend, wel dat het ‘met veel geweld’ is gebeurd. Er zijn geen braaksporen gevonden, wat kan betekenen dat de dader door Hoogerbrugge zelf is binnengelaten of dat hij op de één of andere manier de sleutel van het pand had en op die manier is binnengekomen.

Motief

Het motief voor de moord op Marcel is duister, het lijkt geen roofmoord omdat er niets noemenswaardigs uit huis lijkt te zijn meegenomen. Er is ook niet gezocht in huis of overhoop gehaald. Marcel heeft zich waarschijnlijk ook niet verzet tegen de dader wat kan betekenen dat hij niet op zijn hoede was en compleet verrast is geweest.

Uit onderzoek op zijn computer blijkt dat hij die zondagavond 17 december tien afleveringen van de Rijdende Rechter heeft afgespeeld op zijn computer maar of hij die ook allemaal bewust heeft bekeken, of dat het programma alleen op de achtergrond aanstond, is niet duidelijk.

Zijn computer is in die nacht van zondag 17 op maandag 18 december rond half twee uitgezet en ook is de stekker eruit getrokken. Wie dat heeft gedaan weet de politie niet. Ook weet de politie niet of dat gebeurde toen hij alleen was in het appartement of wel gezelschap had.