Hoogleraar geweigerd als deskundige

‘Het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) weigert hoogleraar forensische psychologie prof. dr. Corine de Ruiter als gerechtelijk deskundige, zegt zij deze week in Vrij Nederland. Het NRGD is volgens hun site ‘hét register voor gerechtelijke deskundigheid. Het heeft een wettelijke basis, is onafhankelijk en transparant. Het register waarborgt en bevordert een constante kwaliteit van de inbreng van deskundigen in de rechtsgang.’ Onafhankelijk en transparant. Als je deze kreten tegenkomt, weet je dat je wordt vernaggeld. Dat schrijft Dick Gosewehr.

‘Het betekent meestal dat je bereid bent je aan de bestaande normen aan te passen en niet al te kritisch bent. Mensen als Corine de Ruiter vallen daardoor buiten de boot. Zo gaat dat in Nederland. Ze is veel te kritisch naar de officiële instituten en dan word je afgerekend. Niemand zit immers te wachten op de waarheid. Doen wat er van je wordt verwacht, dat is de norm.

In het artikel in Vrij Nederland wordt vervolgens gezegd dat het bevreemding wekt dat prof. dr. Ruud Bullens, de omstreden getuige-deskundige uit het Schiedammer Parkmoord-proces, tot het Register is toegelaten. Wij vinden dit helemaal niet bevreemdend. Dr. Bullens deed precies wat politie en justitie destijds in de Schiedammer Parkmoord bij de verhoren van slachtoffer Maikel wilde, een wetenschappelijk sausje gieten over verhoren die alle perken te buiten gingen en dat moest worden beloond. Ruud Bullens dus wel op de lijst en Corine de Ruiter niet.

We zien hetzelfde met betrekking tot het NFI. Steeds vaker wordt de kwaliteit van het werk van de pathologen van het NFI in twijfel getrokken. Een van de “lastposten” was de Zwitserse patholoog-anatoom Danny Spendlove. Daar moest een einde aankomen en dus probeerde het Openbaar Ministerie hem tot aan de grond toe af te breken, hij werd zelfs beschuldigd van allerlei strafbare feiten. Vanzelfsprekend bleef daar niets van over, maar het kwaad was al geschied.

Om te voorkomen dat anderen zijn plaats innemen is er een mooie truc bedacht. Een van de pathologen van het NFI heeft ontslag genomen en is als zelfstandige aan de slag gegaan. Omdat hij als enige niet NFI-er aan de normen voldoet, mag hij nu als “onafhankelijk deskundige” het werk van het NFI beoordelen als daar klachten over zijn. De uitslag van die reviews kan een ieder voorspellen en daarmee is de cirkel weer rond.

Wat ons betreft kan het register snel in het ronde archief, dat is pas transparant.’

Dick Gosewehr doet onderzoek naar politiedossiers in moordzaken, meer op zijn site Waarheidsvinding.