Hoogste Zeta-leider opgepakt (UPDATE)

In het plaatsje Anahuac, dichtbij Nuevo Laredo, in Mexico aan de grens met de Verenigde Staten is de hoogste leider van Los Zetas aangehouden: Miguel Ángel Treviño Morales, alias Z40. Los Zetas is één van de grootste en meest gewelddadige drugskartels van Mexico, die ook op grootschalige wijze afperst en een aanzienlijk deel van de mensenhandel van illegale immigranten naar de Verenigde Staten controleert. Video na de break.

Treviño werd maandagochtend aangehouden door een eenheid van Mexicaanse mariniers. Nuevo Laredo ligt in het noordoostelijk deel van Mexico aan de Golf van Mexico. Los Zetas zijn in dat gebied zeer sterk en controleren de illegale handel in verschillende grensplaatsen.

Pick-up

De aanhouding gebeurde zonder dat er een schot werd gevuurd. Treviño werd aangehouden met twee companen in een pick-up. De mariniers namen daarbij ook 2 miljoen dollar in cash en verschillende vuurwapens in beslag. Treviño zette in 2012 Heriberto Lazcano Lazcano af die leider van de Zetas was nadat Z1 in 2004 was doodgeschoten. Lazacano werd in oktober 2012 doodgeschoten in een confrontatie met mariniers.

Meedogenloos

Treviño stond bekend als één van de meest meedogenloze figuren van de Zetas. Tijdens een persconferentie maakten de autoriteiten bekend dat hij wordt verdacht van massamoord op 275 illegale migranten in de buurt van de Amerikaanse grens in 2010 en 2011. Hij is ook verdacht van leiding geven aan en criminele organisatie, afpersing, foltering, witwassen en wapenbezit.

5 miljoen dollar

De Verenigde Staten had vijf miljoen dollar uitgeloofd voor een tip die zou leiden tot zijn arrestatie. In Mexico stond 2,3 miljoen dollar op zijn hoofd. De Zetas komen voort uit oud-militairen die samen de gewapende arm van het Golf-kartel vormden. Later splitsten Los Zetas zich af. Treviño Morales hoorde niet bij de allereerste groep ex-militaire Zetas. Hij werd gehuurd door de Zetas en het Golf-kartel om zijn uitstekden contacten aan twee zijden van de grens en omdat hij vloeiend Engels sprak.

Piso's

Treviño Morales werkte zich op als degene die voor Los Zetas de "piso" (belasting) hief over de groepen die wilden opereren in de "plaza's" knooppunten.  Broer José Treviño Morales is onlangs in Texas veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf omdat hij via paardenfokkerij illegale drugswinsten witwaste.

Alle berichten over Los Zetas. Lees ook: Dossier Mexico.

{youtube}RHO0S_FlJDk{/youtube}