Hooligans en motorclubs

‘Terwijl ik deze column typ, vechten artsen in een Amsterdams ziekenhuis voor het leven van Ajax-hooligan Sven Westendorp. De situatie van de afgelopen vrijdag neergeschoten Westendorp was gisteren nog altijd kritiek. Volgens vrienden werd hij bij de aanslag geraakt door meerdere kogels, die onder meer een hoge halswervel raakten. Dit betekent dat de fanatieke Ajax-aanhanger mogelijk de rest zijn leven kunstmatig moet worden beademd.’ Dat schrijft John van den Heuvel in De Telegraaf.

‘Het is voor Sven Westendorp en zijn familie te hopen dat de gevolgen uiteindelijk minder ernstig zijn dan het zich nu laat aanzien. De liquidatiepoging geeft aan dat de kringen waarin Sven Westendorp verkeert, dicht tegen de onderwereld aan zitten. Hoewel de harde kern van supporters altijd stug volhoudt vooral voor Ajax naar de ArenA te komen, toonden recente onderzoeken aan dat enkele kopstukken, onder wie Sven Westendorp, hun neus niet ophalen voor criminele zaakjes.

Over Westendorp hoorde ik de laatste jaren al onfrisse verhalen over betrokkenheid bij afperspraktijken en gerommel met voetbalkaartjes. Hij ging om met andere leidende figuren uit het beruchte supportersvak 410, die tot over hun oren in de drugshandel zaten. De recente moordaanslag op Westendorp geeft aan dat de scheidslijn tussen sommige hooligans en onderwereld erg dun is geworden. Nu er bij Ajax op bestuurlijk vlak toch al een grote schoonmaak plaatsvindt, is het misschien tijd om ook in vak 410 eens de bezem te hanteren.

Verder vond ik afgelopen week nog een aan mij persoonlijk gericht bericht van de van oorsprong Molukse motorclub Satudarah in mijn mailbox. „Geachte heer Van den Heuvel”, begon de mail geruststellend. Het bericht kwam erop neer dat de Satudarah ontkent zich te willen aansluiten bij een andere beruchte motorbende, de Bandidos. Ik schreef er twee weken geleden een column over, nadat de Hells Angels en de Satudarah zich provocerend in Amsterdam ophielden.

Het gerucht van een samenvoeging ging al enkele maanden rond en veroorzaakte bij concurrerende motorgroepen als de Hells Angels nogal wat onrust. Maar volgens de Satudarah hoeven we ons geen zorgen te maken. Er komt geen pact met de Bandidos en er is ook geen ruzie met de Hells Angels.

Dat laatste lijkt ook een verdienste van Angels-voorman Unu, die de laatste weken zijn uiterste best deed om de vrede tussen de Satudarah en de Hells Angels te bewaren. „Clubs die ons met respect benaderen, zullen wij ook met respect behandelen”, besloot de mail.

Eind goed, al goed, zullen we maar zeggen. Het betekent vast ook dat ik vanaf morgen met een gerust gevoel op vakantie kan. Mijn volgende column verschijnt weer op 15 september.’