HR: Hof mocht tbs opleggen

De Hoge Raad heeft de veroordeling van Rex de P. – die in 2009 een hulpverleenster doodstak en twee anderen verwondde – in stand gelaten. De P. is in 2011 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot 12 jaar celstraf en tbs. Die straf is nu definitief. Rex de P. verbleef in de daklozenopvang in het Poortgebouw in Amsterdam. Daar had hij een gesprek met een orthopedagoge en een pedagogisch medewerkster. Hij viel de vrouwen aan met een mes. Hij stak meerdere keren op hen in en ook op een toegesnelde derde hulpverleenster.

Ziekelijke stoornis

De orthopedagoge overleed aan haar verwondingen, de tweede hulpverleenster raakte ernstig gewond en overleefde de aanval ternauwernood en het derde slachtoffer hield er een posttraumatische stressstoornis aan over. De P. heeft niet meegewerkt aan psychologisch onderzoek. Hij klaagde er bij de Hoge Raad onder meer over dat de rechter in zijn geval een ziekelijke stoornis en/of een gebrekkige ontwikkeling vaststelde en niet een medicus of een gedragsdeskundige. Omdat hij volgens de rechters een stoornis had werd hij in tbs geplaatst.  

Voldoende gemotiveerd

Ook vindt de verdachte dat de rechter het verweer van zijn advocaat dat een ziekelijke stoornis en/of een gebrekkige ontwikkeling niet vaststaan, onvoldoende gemotiveerd heeft verworpen. De Hoge Raad ziet in deze klachten geen grond voor cassatie en doet het beroep af met een verkorte motivering. 

Lees het arrest