HR: Praxis-moord moet over

De Hoge Raad heeft dinsdag geoordeeld dat de zaak over een dodelijke schietpartij op een parkeerterrein bij een Praxis-bouwmarkt in Den Bosch moet worden overgedaan. Het hof veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor moord. De Hoge Raad valt over de motivering door het hof waar het gaat over de vraag of er sprake was van voorbedachte rade.

Parkeerterrein

Op 1 maart 2010 hadden verdachte en slachtoffer een afspraak op het bewuste parkeerterrein over een geldschuld die het slachtoffer bij de verdachte zou hebben. Tussen hun twee geparkeerde auto’s in kwam het tot een woordenwisseling en een handgemeen tussen de twee mannen. De verdachte liep daarna naar zijn auto en pakte vanonder zijn stoel een handwapen. Hij schoot daarna langs of tussen de benen van het slachtoffer en daarna schoot hem in de borst. Het slachtoffer overleed een dag later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

58 seconden

De verdachte stelt beroep in cassatie in en klaagt dat het hof onvoldoende heeft gemotiveerd dat hij het slachtoffer met voorbedachte raad van het leven heeft beroofd. Deze klacht is gegrond, oordeelt de Hoge Raad. De overweging van het hof dat van voorbedachte raad sprake is omdat de verdachte gedurende het naar de auto lopen om het wapen te pakken en weer terug, het doorladen van het wapen en het richten van het wapen voldoende gelegenheid heeft gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn daad, schiet te kort. Alles speelde zich af in slechts 58 seconden en in de bewijsvoering wordt niet uitgesloten dat de beschikbare bedenktijd was gericht op het eerste, welbewust op de benen van het slachtoffer gerichte schot.

Het arrest.