HR vernietigt vrijspraak hof in moordzaak

De Hoge Raad heeft een vrijspraak in een moordzaak, van het gerechtshof in Den Haag, vernietigd. Volgens de Hoge Raad heeft het hof ten onrechte kentekengegevens van politiecamera’s langs de weg in Rotterdam uitgesloten van het bewijs. Die gegevens laten zien dat het alibi dat de verdachte zou hebben niet deugt. Het hof had die gegevens uitgesloten omdat die gegevens volgens de regels vernietigd hadden moeten worden en het gebruik daarvan een inbreuk vormde op de privacy van de verdachte.  

De zaak draait om een deels verbrand stoffelijk overschot dat op 1 oktober 2008 aan de Xerxesweg in Rotterdam wordt gevonden, van een man die door een steekwond is omgebracht.

Tijdens een onderzoek naar een hennepkwekerij wordt in een pand in Bergschenhoek een bebloed luchtbed aangetroffen met bloed van het slachtoffer. Uit de gegevens van de telefoon van het slachtoffer blijkt dat er in de nacht of vroege ochtend van 30 september telefonisch contact is geweest met de verdachte.

Die verklaart dat hij in de avond van de 29 september het slachtoffer heeft ontmoet in het pand in Bergschenhoek, waarna hij naar huis ging.

Maar de tijdstippen die de verdachte noemt stemmen niet overeen met gegevens die zijn verkregen uit kentekenregistraties waarover de politie beschikt van zowel de auto van de verdachte als van het slachtoffer. Die scans zijn gemaakt door camera’s die bij in- en uitgaande wegen in Rotterdam alle verkeer registreren. “Verdachte” kentekens, bijvoorbeeld van mensen die nog boetes hebben openstaan worden apart gezet.

De kentekens van het slachtoffer en van de verdachte vielen onder de “no-hits“, kentekens waarmee niets aan de hand was. De Wet politieregisters bepaalt dat die gegevens moeten worden vernietigd, maar dat was niet gebeurd. De politie had de gegevens juist gebruikt in het moordonderzoek.

Het hof vond dat zonder die kentekenregistraties niet met zekerheid kon worden geconcludeerd dat de lezing van de verdachte feitelijk onjuist is.

Maar de Hoge Raad schrijft nu dat het hof: ‘hier onvoldoende [heeft] afgewogen of het verzuim (het door het hof vastgestelde oneigenlijk gebruik van kentekengegevens) zo ernstig is dat dat moet leiden tot uitsluiting van het bewijsmateriaal.’ De zaak gaat nu terug naar het hof in Den Haag.

Zie het arrest van de Hoge Raad en het arrest van het gerechtshof.

Lees ook:

Amsterdam: alle inkomend verkeer gescand