HR: Herziening Hagemann afgewezen (UPDATE)

De Hoge Raad in Den Haag heeft het herzieningsverzoek van Louis Hagemann afgewezen. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bekend gemaakt. Hagemann zit een levenslange gevangenisstraf uit voor doodslag op twee kinderen in 1984. De AG gaf eerder al een negatief advies aan de Hoge Raad. Hagemann zegt onschuldig vast te zitten. Volgens John Peters, advocaat van Hagemann, heeft dit besluit van de HR ook 'grote gevolgen voor andere herzieningsverzoeken'.  

Louis Hagemann werd in 2005 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot levenslang voor doodslag op de twee kinderen van de Amsterdamse Corina Bolhaar in 1984.

Corine Bolhaar werd zelf ook vermoord, maar die zaak was verjaard. Volgens het gerechtshof in Amsterdam was Hagemann ook daar verantwoordelijk voor.

Renetta

Onderdeel van het bewijs was een verklaring van Hagemann's toenmalige vriendin, Renetta, die zei dat Hagemann de moord tegenover haar had bekend. De advocaat van Hagemann, John Peters, zei eerder al dat die verklaring vals was. Hij heeft drie nieuwe, notariële verklaringen van getuigen die zeggen dat Renetta de belastende verklaring heeft verzonnen om Hagemann 'erbij te naaien'.

Volgens de Hoge Raad is er onvoldoende aanleiding om de zaak opnieuw aan het gerechtshof voor te leggen.

Verklaringen

UPDATE – John Peters, advocaat van Louis Hagemann, vindt de beslissing van de Hoge Raad onbegrijpelijk. 'Het gaat zelfs verder dan dat', zegt Peters tegenover Crimesite. 'Dit besluit van de Hoge Raad heeft ook gevolgen voor andere herzieningsverzoeken. Niet alleen voor mijn cliënt.'

Peters heeft als novum enkele getuigenverklaringen aangedragen die de verklaringen van Renetta onderuit halen. En die verklaringen van Renetta zijn van essentieel belang geweest in het onderzoek. 'Volgens de Hoge Raad heeft het hof de getuigenverklaringen van Renetta destijds voldoende gemotiveerd als betrouwbaar. Dus elke verklaring die nu nog het tegendeel bewijst, wordt als onzin afgedaan. Je komt er zo niet meer doorheen', aldus Peters.