Hüseyin Baybasin over arrestatie broer

De advocaat van Abdullah Baybasin in Turkije zegt dat de Turkse politie hem heeft laten weten dat pas drie dagen voor de arrestatie anonieme politie-informatie uit Engeland in Turkije binnenkwam over de betrokkenheid van Abdullah Baybasin en zijn zoon bij een cocaïne-import van 281 kilo in Turkije. Het transport werd al een jaar lang in de gaten gehouden. Er is ook een Britse tolk-vertaler die werkte voor Baybasin aangehouden. Crimesite sprak over de telefoon met de in Nederland tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin. ‘Ik hoorde het nieuws gisteravond en ik heb er niet van kunnen slapen,’ zegt hij.

Abdullah Baybasin heeft jarenlang onschuldig in Engeland vastgezeten voor vermeende heroïnehandel. Hij was in december vorig in vrijheid gesteld en weken daarna naar Istanbul gereisd. Hüseyin Baybasin acht het mogelijk dat er valse anonieme politie-informatie uit Groot-Brittannië naar Turkije is gegaan om zijn broer dwars te zitten.

De Koerdische familie Baybasin vormt een belangrijke politieke en economische factor in het overwegend Koerdische Oost-Turkije. De voorman Hüseyin Baybasin werd in de jaren negentig gezien als een het financiële brein van de Koerdische verzetsbeweging PKK. Vanaf 1997 volgde arrestatie in Nederland en levenslange straf voor tweevoudige opdracht voor liquidatie.

Eén moord is nooit uitgevoerd en achter de andere moord bleken na rechtszaken in Turkije hele andere daders en motieven schuil te gaan. Op dit moment legt de Commissie Afgesloten Strafzaken (CEAS) de laatste hand aan een rapport over de veroordeling van Baybasin.

‘Mijn broer Abdullah bleek ten onrechte in Engeland te zijn veroordeeld voor heroïnebezit en heeft ten onrechte jarenlang gevangen gezet. Toen mijn oudere broer in Engeland een protest bij de gevangenis organiseerde kwam hij ook lange tijd vast te zitten op valse gronden. Een week nadat Abdullah vorig jaar vrijkwam werd in het huis van mijn oudere broer in Londen ingebroken. Zijn twee honden waren met een electrisch wapen uitgeschakeld. Zijn kluis was meegenomen. Later is die kluis opengemaakt op straat teruggevonden met de inhoud er nog in. De politie heeft niet eens vingerafdrukken afgenomen en de zaak niet willen uitzoeken. Ik geloof niet dat de hele Britse politie fout is, maar er zijn wel foute elementen. Ik ben er bijzonder teleurgesteld en boos over. In welk land moeten wij wonen? Hoe moeten wij ons beschermen? Moeten we bij de Taliban gaan wonen?’

En verder:

‘Ik zal tot het einde van mijn leven blijven vechten tegen dit soort onrecht en tegen figuren binnen de overheid die met criminelen samenwerken en complotten smeden tegen onschuldige mensen. Ik zal alle moeite doen ervoor te zorgen dat deze mensen terechtstaan.’

Abdullah Baybasin aangehouden voor coke

Abdullah Baybasin krijgt schadevergoeding

Heroïnekoning’ Abdullah Baybasin vrij