Huisvader en serieverkrachter na 22 jaar gepakt

Een man die in Noord-Frankrijk een lange reeks verkrachtingen zou hebben gepleegd is middels dna-onderzoek tegen de lamp gelopen. Het is een 56-jarige opa, Dino Scala. Volgens Franse media heeft hij bekend.

Grensstreek

Hij werd ook wel Verkrachter van de Sambre genoemd. In 1996 opende de politie in Lille een groot onderzoek. Honderden mannen werden ten onrechte verdachte in de loop der jaren. De verkrachter opereerde in de grensstreek die genoemd is naar de rivier de Sambre, die daar België en Frankrijk scheidt. De man zou mogelijk een veertigtal vrouwen hebben verkracht.

In februari kwam een Franse man in België vast te zitten voor een poging om een minderjarig meisje te verkrachten in het plaatsje d’Erquelinnes. Zijn afgenomen dna bleek te matchen met dat van de Sambre-zaken.

Regular guy

Dino Scala uit Pont-sur-Sambre is een regular guy met een normale baan, een echtgenote en drie kleinkinderen. Hij was nooit met justitie in aanraking geweest. Hij heeft inmiddels bekend dat hij ‘onbeheersbare driften’ had en is in 19 verkrachtingen en aanrandingen in staat van beschuldiging gesteld, over de periode 1996 en 2012. Daarbij komen waarschijnlijk nog verkrachtingen in België over de jaren 2004-2008.

Luguber

De werkwijze van de verkrachter was bepaalde luguber. Hij was doorgaans kort voor zonsopgang op pad. Met handschoenen aan en geheel of gedeeltelijk gemaskerd viel hij dan meestal slachtoffers in de rug aan. De jongste was een 13-jarig meisje. De oudste een vrouw van 50 jaar. Waarschijnlijk is hij vanaf 1988 actief geweest.

De gerechtelijke politie in Lille heeft de zaak nooit afgesloten, hoewel vele rechercheurs van de zaak afgehaald wilden worden omdat ze geen perspectief meer zagen.

De politie maakte in de loop der jaren, meestal vergeefs, duizenden processen-verbaal op, en trok kentekens na van honderden verdachte voertuigen. Het enige harde aanknopingspunt was dat het dna van de dader was veiliggesteld bij meerdere slachtoffers.