Huiszoeking bij verdachte fraude uitvaartkosten

Het huis van een man (56) uit Apeldoorn is door de politie maandag doorzocht, omdat de man zou hebben geprobeerd mensen op te lichten met een valse nota voor bemiddelingskosten voor een uitvaartverzekering. Het Openbaar Ministerie (OM) zoekt uit wat er precies aan de hand is.

Failliet

Gedupeerden hebben bij het Apeldoorns bedrijf Vienalis een uitvaartverzekering afgesloten. Vienalis is in 2009 failliet gegaan. Door heel Nederland heeft de politie de afgelopen maanden aangiften ontvangen van mensen die een aanmaningsbrief hebben gekregen voor het betalen van 125 euro.

Brief

In de brief van Centraal Incassobureau Justitia (CIBJ) werd men verzocht het geld binnen 48 uur over te maken. Zou dit niet gebeuren dan zouden er incassokosten en rente in rekening gebracht worden. Qua opmaak leek de brief precies op de brieven van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het CJIB int bijvoorbeeld verkeersboetes. Daarnaast had de briefschrijver beschikking over de persoonlijke gegevens van de mensen die aan zijn geschreven.

Spooknota

In augustus is de zaak al aangekaart door de Fraudehelpdesk. Mensen die verzekerd waren bij onder anderen Monuta, Ardanta en Dela hebben deze spooknota’s ontvangen.

De man uit Apeldoorn is niet gearresteerd.