Hulp aan verdachte Nieuwjaarsmoord kwam niet

De man die ervan wordt verdacht samen met een vriendin in de Oudjaarsnacht van 2015 in het Groningse Kloosterburen Jesse van Wieren (28, foto) te hebben gedood zat zwaar in de problemen. Dat blijkt uit berichtgeving van het Dagblad van het Noorden. Hulpverlening schoot tekort.

Onder invloed

Op Oudjaarsdag 2015 rapporteerde een begeleider van een zorgstichting dat Rhowan P. overdag al aardig onder invloed van alcohol was. Hij had vier dagen ervoor al in een gesprek bij deze zorgstichting Keroazie aangegeven dat het niet zo goed met hem ging omdat zijn relatie over was. Een wijkagent die een dag daarna een kijkje in de “oefenwoning” van P. kwam nemen vond hem erg gestresst.

Rapport

Eén en ander blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de zorgverlening aan Rhowan P. (27) en zijn vriendin Desirée G. (28). De inspectie vindt dat Keroazie uit Pieterburen net als andere betrokken instanties niet goed hebben samengewerkt, zonder regie. Vooral bij Rhowan P. schoot de hulp tekort. Beide verdachten tobben met drankverslaving. Ze hadden elkaar ontmoet toen ze beiden hulp kregen bij Keroazie.

Groepsongschikt

Rhowan P. was in 2014 al even onder begeleiding van Keroazie geweest maar werd weggestuurd vanwege een ‘agressie-moment’. Bij een stichting in Groningen werd hij groepsongschikt verklaard, en na een periode op kamers in de stad keerde hij terug naar Keroazie maar hield ook contact met een begeleider in Groningen. P. werd onder begeleiding in een woning in Kloosterburen geplaatst. Via de Reclassering had P. al sinds mei 2015 ook een behandeling van Verslavingszorg Noord-Nederland maar kwam daar al gauw niet meer opdagen op afspraken. De rechter stond een verplichte behandeling niet toe.

Moeite

Er waren zorgen over het café dat vlakbij de woning van P. is. P. had moeite met de geluidsoverlast die de kroeg soms veroorzaakte en kon zich dan moeilijk rustig houden. De begeleider van Keroazie zag Rhowan P. steeds verder afzakken en in contact komen met mensen die drugs en alcohol gebruikten. De inspectie vindt dat er moeite had moeten worden gedaan P. toch te behandelen.

Jesse van Wieren uit Leens was bij de viering van oud en nieuw in de kroeg van Kloosterburen spoorloos verdwenen. Op 6 januari bleek dat zijn lichaam was begraven in Rhowan P.’s tuin.