‘Hulp van personeel bij Brink’s overvallen’

Bij een aantal zwaar gewelddadige overvallen op waardetransport Brink’s, hebben de daders hulp gekregen van binnenuit. Dat meldt De Telegraaf donderdag naar aanleiding van uitspraken van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Het personeel van waarde- en geldtransportbedrijven als Brink’s zou daarom volgens Opstelten beter gescreend moeten worden.

‘Het verkeren in criminele kringen zal als afwijzingsgrond voor het verlenen van een vergunning worden toegevoegd. Momenteel is dit niet expliciet geregeld en dit wordt in de uitvoeringspraktijk als een tekortkoming ervaren’, aldus Ivo Opstelten in De Telegraaf. De minister zegt overigens niet of het personeel direct betrokken is geweest bij de overvallen of dat de daders getipt zijn.

In de afgelopen jaren zijn er een aantal zwaar gewelddadige overvallen geweest op waarde- en geldtransportbedrijven. Daarbij werd onder meer gebruik gemaakt van automatische wapens en explosieven en werd er ook op de politie geschoten. In veel gevallen is het nog onduidelijk wie er achter de overvallen zaten.

Bekende voorbeelden zijn de overvallen op Brink's in Nieuwengein en Amsterdam Zuid-Oost in respectievelijk 2012 en 2011. Daarbij werden de toegangsdeuren opgeblazen met explosieven, gingen de verdachten er vandoor in snelle Audi's en werd er gebruik gemaakt van automatische wapens.

Lees ook:

Te weinig bewijs tegen Brinks-verdachte

Overval geldtransport met explosieven (UPDATE)

Zes verdachten Brinks vrij

Brinks-overval: buit 12 miljoen