Huurmoorden in Panama niet al te duur

In Panama schrijven de media over huurmoorden die in het land de laatste maanden de aandacht trekken, na de liquidatie van een Nederlander in december en nu de aanslag op Sjaak B.. Volgens de krant Critica is het aantal groepen dat in het land huurmoorden pleegt de laatste jaren toegenomen.

500 dollar

Gespecialiseerde groepen zouden voor een huurmoord bedragen in rekening brengen tussen de 100 en 50.000 dollar, afhankelijk van het doelwit. De liquidatie van bijvoorbeeld een kopstuk van een criminele groepering loopt in de papieren maar een gewone ‘soldaat’ van een groep dood laten schieten kan voor 500 dollar worden opgeknapt, aldus de krant op basis van bronnen bij de politie.

Netwerken

In Panamá is op dit moment een terroritoriumstrijd aan de gang tussen twee groepen: Bagdad en Calor-Calor. Drie jaar leden zou het moordcommando Union Sovjetica een miljoen dollar hebben betaald gekregen van Mexicanen voor een hele reeks moorden. Dit soort groepen werken veel samen met buitenlandse netwerken (Colombiaanse, Mexicaanse) in de drugs- wapen- of mensenhandel of ander vormen van criminaliteit. In Panama is het niet moeilijk schutters te vinden. Er zijn bijvoorbeeld veel Colombianen actief die voorheen actief waren in de Colombiaanse burgeroorlog, bijvoorbeeld oud-leden van de FARC-guerilla’s.

Containerhaven

Panama geldt als een gunstige ontmoetingsplaats criminelen van allerlei slag en nationaliteit. Dat het land een grote containerhaven heeft waar veel schepen op routes naar Zuid-Amerika, West-Europa en Noord-Amerika komen speelt ook een rol.