HvN blijft welkom in rechtbank

Het SBS-programma Hart van Nederland blijft gewoon welkom in de rechtbank Den Haag. Dat heeft de rechtbank vrijdagmiddag aan het programma van SBS laten weten, naar aanleiding van het gesprek dat heeft plaatsgevonden. Het programma kwam in opspraak na het tonen van beelden van een vechtpartij tijdens een rechtszaak.

Maandag ontstond er een vechtpartij in de Haagse rechtbank tijdens de behandeling van een zaak tegen de 21-jarige Bulgaar Milen Y. die ervan wordt verdacht de 13-jarige Donnie te hebben doodgereden in Scheveningen vorig jaar.

Beelden van die vechtpartij zijn later uitgezonden door het SBS-programma Hart van Nederland. Dat was volgens de Haagse rechtbank reden om een onderzoek te doen in het kader van de privacy wetgeving en de persrichtlijn. Zij zaten er zelfs aan te denken om het programma, en wellicht ook andere media, niet meer toe te laten.

Nu zegt de rechtbank het volgende in een verklaring: 'Het bestuur van de rechtbank blijft van mening dat er in strijd met de persrichtlijn op maandag 22 juli opnames van het publiek en verdachte zijn gemaakt en getoond. Een verzachtende omstandigheid is dat de verdachte door Hart van Nederland in de uitzending onherkenbaar in beeld is gebracht. Verder heeft het publiek dat zelf uit de zaal naar voren in beeld kwam gelopen, naderhand daarover nog de publiciteit gezocht. Dat de persrichtlijn bedoeld is om de privacy van het publiek in de rechtszaal te beschermen, weegt daarom in dit geval minder zwaar mee.'