Identiteitsfraude en oplichten met festivalkaarten

Een 26-jarige Amsterdammer die online tickets voor feesten en festivals verkocht maar die nooit leverde is donderdag door de rechter-commissaris voor twee weken in bewaring gesteld. Hij was op 11 december aangehouden.

Witwassen

Het Openbaar Ministerie wil hem voor de Amsterdamse rechtbank vervolgen voor wegens oplichting, identiteitsfraude en witwassen. Hij bood samen met een vriend aan meer dan tweeduizend mensen tickets aan. Zijn slachtoffers kwamen uit het hele land.

Katvanger

De verdachte vroeg volgens de recherche aan de gedupeerden om het geld voor de tickets over te maken op een rekening van een katvanger of een prepaid creditcard. Ook zou hij een aantal gedupeerden hebben gevraagd een foto van zichzelf te sturen waarop ze een identiteitskaart vasthouden. Van een aantal aangevers zou de man vervolgens hun persoonsgegevens en privé foto’s hebben gebruikt om nepprofielen aan te maken op Facebook of Marktplaats. Vanaf deze nepprofielen werden weer tickets te koop aangeboden die niet werden geleverd nadat er wel voor was betaald.

Gevolgen

De gevolgen voor deze aangevers waren groot. Een aantal van hen werd op hun werk benaderd door gedupeerden die verhaal kwamen halen. Hun namen werden op oplichtingssites en fora genoemd als personen die anderen zouden hebben opgelicht. Dit heeft een enorme impact gehad op hun persoonlijke levenssfeer, aldus het Openbaar Ministerie.

Eerder dit jaar is ook een vriendin van de verdachte aangehouden. Deze Amsterdamse vrouw (31) is verdachte maar op last van de officier van justitie heengezonden.