IDFA: De man die zichzelf uitveegde (VIDEO)

In juni 2009 stapte een man van een klif bij Sligo, Ierland. Geen gewone zelfmoord. Hij wilde dat niemand zou ontdekken wie hij was. Beveiligingscamera’s filmden zijn laatste dagen. Te zien op het IDFA.

Geen Peter Bergmann

In de documentaire zien we een man van middelbare leeftijd met een paars plastic tasje in zijn hand een hotel binnenlopen. Hij checkt in onder de naam Peter Bergmann. Enkele dagen later wordt hij dood gevonden. Als de lokale autoriteiten proberen uit te zoeken wie deze man was, blijkt er helemaal geen Peter Bergmann te bestaan.

Precisie

Maar wie was deze man dan wel? En waarom probeerde hij voorafgaand aan zijn dood met ijzeren precisie zijn identiteit uit te wissen? De regisseur reconstrueert nauwkeurig de gangen van de man die zijn laatste dagen als Peter Bergmann sleet. Beelden van beveiligingscamera’s geven een grofkorrelige en schokkerige impressie van de mysterieuze en in zichzelf gekeerde man.

Labels

De getuigenissen van de mensen die hem het laatst zagen vervolmaken de feitelijke reconstructie, maar maken het mysterie alleen maar groter. De spanning zit dan ook niet alleen in de vraag wát er precies is gebeurd, maar vooral waarom dat is gebeurd. Waarom verwijderde Peter Bergmann de labels van zijn kleding om ervoor te zorgen dat niemand zijn ware identiteit zou achterhalen? Waarom wilde hij koste wat kost verdwijnen?