IDFA: De tv-veroordeling van Pamela Smart (VIDEO)

Het eerste strafproces dat in zijn geheel rechtstreeks werd uitgezonden was de zaak van Pamela Smart, in de VS. In een IDFA-documentaire over die zaak een analyse van wat het effect van deze live-tv was op de loop van de zaak.

Levenslang

Pamela Smart (toen 23) uit New Hampshire (VS) zou in 1990 de moord op haar kersverse echtegnoot (19) hebben geregisseerd. In 1991 werd haar proces live op televisie uitgezonden. Voor het eerst waren er voortdurend camera’s in de zaal, iets wat de jaren erna veel vaker voor zou komen. Ook werd er een televisiefilm – met Helen Hunt als Pam Smart – over de zaak geproduceerd. Ze is uiteindelijk veroordeeld tot levenslang, voor moord, conspiracy en pogingen getuigen te beïnvloeden.

Cartoonesk

Regisseur Jeremiah Zagar verkent aan de hand van interviews met allerlei betrokkenen en experts of de uitspraak zou kunnen zijn beïnvloed. Hij stelt de vraag of de vouw door de mediadruk extra zwaar werd beoordeeld. Een cartooneske en ijdele lokale verslaggever, de politieagent die Smart arresteerde en de rechter die de uitspraak deed, doen het ergste vermoeden.

CAPTIVATED The Trials of Pamela Smart: