IDFA: Executie door injectie (VIDEO)

Elroy Chester verkrachtte in 1998 twee tienermeisjes en schoot hun oom dood. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf. Vijftien jaar bracht Chester door in de dodencel. Op 12 juni 2013 kwam er een einde aan het wachten. In de IDFA-documentaire Killing Time wordt de executie middels een dodelijke injectie van Chester heel precies gevolgd.

Regisseur Jaap van Hoewijk filmde in Huntsville, Texas alle voorbereidingen voor de voltrekking van het vonnis. Terwijl zijn familie zich opmaakt voor een treurig afscheid, kijken de familieleden van de slachtoffers uit naar de afronding van een lange periode van rouw.

Nabestaanden en familie van Chester zien de uren, minuten en seconden wegtikken. Iedereen verdoet de tijd op zijn of haar eigen manier. Terwijl de apotheose nadert, spreken Chesters zussen maar ook de vrouwen die hij verkrachtte en hun familie openhartig, soms vervuld van haat, over hun emoties en ervaringen.

Ondertussen strijkt in Huntsville het mediacircus neer om de dood van Chester te verslaan. Chester was de 499ste persoon die sinds 1982 door de staat Texas met een dodelijke injectie werd gedood. Ongeveer 300 veroordeelden wachten in Texaanse gevangenissen op hetzelfde lot.

Jaap van Hoewijk maakte eerder al Procedure 769, Witnesses to the Execution (1995) waarin hij de getuigen die aanwezig waren bij een executie volgde.

{youtube}eDn3YKGQ3w8{/youtube}