IDFA: Politie keek weg van prostitutiemoorden

Tussen 1985 en 2010 vermoordde Lonnie Franklin Jr., bijgenaamd de “Grim Sleeper”, tenminste tien vrouwen. Althans, hij is nog verdachte en nog niet veroordeeld. In South Los Angeles zijn de emoties over deze moorden nog niet geheeld.

Rassenrellen

South Los Angeles heette vroeger South Central en omvat bijna dertig buurten zoals Watts waar bijna een miljoen mensen wonen, vooral zwarten en Latino’s met een laag inkomen. Het stadsdeel is herhaaldelijk het toneel geweest van ernstige rassenrellen. De bewoners vinden dat ze achtergesteld worden door het stadsbestuur.

Verzwegen

De slachtoffers van de Franklin waren jonge – zwarte – prostituees. In de documentaire Tales of the Grim Sleeper komt naar voren dat de LAPD heeft meer dan twintig jaar de wetenschap dat er een seriemoordenaar in het stadseel actief heeft verzwegen. Dat zit de familie van de slachtoffers maar ook gewone buurtbewoners nog altijd behoorlijk dwars.

Geweld

De film geeft een scherp portret van een stadsdeel dat verwaarloosd is en voortdurend het toneel is van geweld, onveiligheid en drugsgebruik. Ook is het onthutsend om te zien dat sommige buurtbewoners en ex-vriendinnen “Grim Sleeper” Lonnie Franklin wel kenden en vermoedens koesterden over zijn sinistere activiteiten maar er niets mee deden.