‘Iedereen wordt geliquideerd’

'Iedereen in dit conflict wordt geliquideerd', dat zei één van de personen die doelwit was van de moorden in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt (29 december 2012) tegen een bekende in een afgeluisterd telefoongesprek. Het is de kop van een artikel in Nieuwe Revu deze week over een gewelddadig conflict in de Amsterdamse onderwereld. 

Na zijn arrestatie zei Benaouf A. (29) in de arrestantenbus: 'Als u weet wie er in uw bus zit begrijpt u waarom ik wapens draag. U kent mij van de Staatsliedenbuurt.'

Onveilig

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam weet dat Ben A. net op tijd ontsnapte in de Staatsliedenbuurt. Het spel wordt doorgespeeld. A. praat niet en dus eiste officier van justitie Hans Oppe gewoon zestien maanden cel, onder meer voor de wapens. 'Als hij zich onveilig voelde had hij zich ook tot de politie kunnen wenden', sprak Oppe, die niet gevoelig is voor argumenten als zelfbescherming.

Scenario's

Nieuwe Revu schetst een paar scenario's die achter de bloedige twist zouden kunnen schuilen, dat zich mogelijk uitstrekt naar liquidaties in Antwerpen, in een shisha-lounge in Amsterdam en naar de recente schietpartij in het Scheepvaartmuseum.

'Ik ben bevriend geraakt met zijn vijand', verzuchtte Ben A. over Gwenette M. in één van zijn beknopte verklaringen tegen de politie. De politie gaat er toch al van uit dat de gedetineerde Gwenette M. (foto) opdrachtgever was van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, moet hij hebben gedacht. 

Niet bekend is of de politie al weet wie de nog voortvluchtige inzittende in de getroffen Range Rover was.

Problemen

Maar, zoals Oppe voorstelde, alles over de achtergronden van de moorden, vooral onder Marokkaanse Nederlanders in Amsterdam en Antwerpen, uit de doeken te doen, weigert hij. Zijn advocaat Sander Janssen: 'Ik begrijp dat justitie graag meer zou willen horen van A. Maar zijn problemen zullen daardoor niet kleiner worden. Integendeel.

Voor de politie is inmiddels duidelijk dat de personen die in beeld zijn als verdachte bij de ruzie in het Scheepvaartmuseum enerzijds in de groep rond Gwenette M. worden geschaard. Slachtoffer Soumail Laachir gold als een goede vriend van Ben A., zoals ook een bron van Nieuwe Revu vermeldt.