Iers-Amsterdamse bende opgerold

De politie in Amsterdam heeft woensdag jl. acht mannen aangehouden in een grootschalig drugsonderzoek. Het gaat om vier Nederlanders, drie Ieren en een Belg. Zij werden op verschillende locaties in Amsterdam door arrestatieteams aangehouden. Ook werden er anderhalve ton cash en 175 kilo softdrugs in beslag genomen. 

Verder nam de politie een bitcoinfarm in beslag, waarmee de verdachten hun transacties met digitale valuta zouden afhandelen. De drugs, cash en de computer die de bitcoins genereerde werden aangetroffen in twee woningen in Amsterdam-Zuidoost. Daar werden ook verschillende versleutelde telefoons gevonden.

Ieren met geld

De politie kwam de verdachten op het spoor nadat ze een tip hadden gekregen van Ierse rechercheurs dat drie Ieren met een grote hoeveelheid geld naar Amsterdam waren gereisd om drugs te kopen. De drie (een man uit Dublin en twee afkomstig uit Limerick)  werden al vanaf Schiphol gevolgd door de politie. Dat leidde vervolgens naar de twee woningen in Zuidoost en een huis in Amstelveen, waar de verdachten werden aangehouden.

Kinahan

Volgens Ierse media zouden de drie in Amsterdam aangehouden Ieren deel uitmaken van de beruchte Kinahan-clan, een van de grootste drugsorganisaties van de Europa. De Kinahans zouden wereldwijd actief zijn en ook in cocaiïne hebben gehandeld met het Sinaloa-kartel van El Chapo. Begin dit jaar waarschuwde Europol nog voor de bende, die op voet van oorlog leeft met een andere Ierse clan: de Hutch-familie. Volgens Europol is de Kinahan-gang geen zuiver Iers probleem meer maar een Europees probleem. Europol is intermediair in onder meer Spaanse, Nederlandse en Ierse onderzoeken naar de clan.

Invallen

Tegelijkertijd met de arrestaties in Nederland, deed de Ierse politie deze week invallen in twee loodsen op een bedrijventerrein in Ashbourne, iets ten noorden van Dublin. Daar werd voor 7 miljoen euro aan cocaïne en cannabis ontdekt. Ook werden bij de actie in Ierland twee mannen aangehouden.