Ierse topverdachte naar België

De Ier Christy Kinahan (54) is door Spanje uitgeleverd aan België, waar hem een gevangenisstraf van vier jaar wacht. Vorige week is hij overgevlogen nadat een Spaanse rechter had ingestemd met het Belgische overleveringsverzoek, aldus de Irish Times. In Spanje loopt een zeer groot onderzoek naar onder meer de financiële praktijk van Kinahan, hij zou 500 miljoen euro aan crimineel geld hebben witgewassen. In Antwerpen verhandelde hij, met een Nederlandse partner, onder meer zeer duur onroerend goed.

Er loopt in Spanje nog een onderzoek naar witwassen door Kinahan van ruim 500 miljoen euro. Een Belgische rechter veroordeelde Kinahan in 2009 voor witwassen, maar hij mocht naar Spanje vertrekken nadat hij een beroep had ingesteld.

Op 6 juli is hij weer opgepakt in Estepona aan de Costa del Sol, op verzoek van de Belgische autoriteiten. De uitlevering liep vertraging op omdat ook in Spanje een onderzoek aan de gang is. Kinahan wordt ervan verdacht een organisatie te leiden die zich bezighoudt met drugssmokkel en witwasoperaties.

Kinahan was in Spanje onder voorwaarden op vrije voeten.

Vanuit zijn officiële residentie in Cyprus controleren zijn bedrijven vastgoedfirma’s in de hele wereld. Zijn organisatie bezit bijvoorbeeld een grote vastgoedportefeuille aan de Braziliaanse kust, met villaparken en dure appartementen. Zijn vermogen is wel eens geschat op 650 miljoen euro.

Hier meer over Kinahan.