Ierse gangster voor rechtbank

De Ierse crimineel die op 5 februari in de Amsterdamse coffeeshop Smokey een bezoeker wilde doodschieten, zit nog steeds vast. Ook twee andere betrokkenen zijn nog gedetineerd. De verdachten moeten op 23 mei voor de rechter verschijnen.

Verdacht van doodslag

De 29-jarige Gareth C. uit Dublin wordt verdacht van doodslag en verboden wapenbezit. Dit meldt het Openbaar Ministerie aan Crimesite. Drie andere betrokkenen hadden ook vuurwapens bij zich, toen de Amsterdamse politie hen op het Rembrandtplein aanhield. Een vierde, Britse verdachte is inmiddels vrijgelaten. Twee van de mannen zijn Iers, twee zijn afkomstig uit Engeland.

Bedreigd met pistool

De zaak kwam aan het rollen, toen op de avond van zondag 5 februari een man de politie meldde, dat hij in de coffeeshop bedreigd was met een pistool. Op de politieactie die daarna volgde, werden vier mannen aangehouden. Uit het onderzoek van de politie bleek dat de Ierse verdachte C. de aangever een pistool op het hoofd had gezet en wilde schieten, waarna het wapen blokkeerde. Het Amsterdamse politieonderzoek vond onder meer plaats op basis van camerabeelden bij de coffeeshop. Het incident was volgens justitie de uitkomst van een ruzie, onder invloed van drank.

Goede vriend geliquideerd

De Ierse media meldden kort na de gebeurtenis dat C. een bekende crimineel is, die banden onderhoudt met de misdaadgroepering van drugsbaron Christy Kinahan. C. is eerder ook veroordeeld voor drugshandel. Volgens de Irish Times was hij ‘een goede vriend’ van een Ierse ganster die tot deze clan behoort, en die vorig jaar in een geruchtmakende schietpartij in het Regency Hotel in Dublin om het leven werd gebracht. Die aanslag was het startsignaal voor een gewelddadige oorlog tussen de groep van Kinahan, en die van de misdaadfamilie Hutch, die al minstens zes levens eiste. De schietpartij in Amsterdam zou geen moordaanslag zijn geweest, aldus de krant.

Misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink meldde eerder deze week dat de familie Kinahan ontkent dat Gareth C. iets met hen te maken zou hebben. Via een vertrouwenspersoon kreeg Korterink van de Kinahan’s te horen dat C. ‘niet voor hen zou werken’. C. zou wel bevriend zijn met ‘Fat’ Freddy T. ‘Dat is wel een goede relatie van de familie’, citeert Korterink de vertrouwenspersoon in Panorama.  Deze T. werd eind vorig jaar gearresteerd op verdenking van de moord op een drugshandelaar in Dublin, op 1 juli 2016. Hij wordt ervan beschuldigd de man te hebben doodgeschoten in de deur van de kinderkledingwinkel van zijn vrouw.

Lees hier meer:

‘Rembrandtplein-zaak geen moordpoging’

Drie Rembrandtplein-verdachten blijven vast

Wapen Ier weigerde bij aanslag Rembrandtplein

‘Lid Kinahan-clan opgepakt in Amsterdam’ (UPDATE)