Ierse onderwereldlink met Scarface

Verschillende Britse en Ierse media berichten dat er mogelijk een verband is tussen de liquidatie van een Ierse onderwereldfiguur in Marbella, afgelopen zaterdag Gerard ‘Hatchet’ Kavanagh (45, foto) en die van Samir “Scarface” B.. De link met Samir is één van drie onderzochte motieven voor de moord. Kavanagh werd afgelopen zaterdag in Marbella geliquideerd. De lijkschouwer kon het aantal kogels dat een einde maakte aan zijn leven niet met zekerheid tellen, waarschijnlijk waren het er negen.

Boksfanaat

Die schietpartij gebeurde rond 17.30 in Harmon’s Bar, in winkelcentrum Elviria in Marbella. Getuigen spreken over twee in het zwart geklede mannen met bivakmutsen die wisten te ontkomen, nadat één van de twee gecheckt had of het slachtoffer inderdaad was overleden. Eén van de daders zou klein en kaal zijn, de ander blond. De eigenaar van Harmon’s bar is net als Kavanagh een boksfanaat die contacten met de Ierse onderwereld heeft.

Dapper Don

Kavanagh had verschillende veroordelingen op zijn naam voor heroïnehandel. Hij was afkomstig uit Crumlin, Dublin en werd, onder meer als geweldsman, in verband gebracht met de criminele groep rond de Ier Christy Kinahan. “Dapper Don” Kinahan (foto rechts) zat tot voor kort in een Belgische cel. In 2011 leverden de Spaanse autoriteiten hem over om een vier-jarige veroordeling (in 2010) voor witwasen uit te zitten. Hij heeft vooral in Antwerpen ongeveer 500 miljoen euro witgewassen. Kinahan resideert officiëel in Cyprus. Hij en en zijn zonen Christy Junior en Daniel worden in verband gebracht met wereldwijde drugshandel.

Vergissing

Britse kranten schrijven op basis van bronnen aan de Costa del Sol dat er een verband is met de liquidatie van bokser Jamie Moore (35) afgelopen maand. Die moord zou een vergissing zijn geweest en was in feite bedoeld voor een medewerker van Christy Kinahan, Gary Hutch. De groep van Kinahan zou een conflict hebben gehad met personen uit de entourage van Samir B., die ook bepaalde warme Ierse connecties had. De liquidatie van Kavanagh zou in die theorie weer een vergelding zijn voor de moord op Scarface.

Bijeenkomsten

De Kinahan-clan is actief op het allerhoogste niveau in de omvangrijke en internationaal nogal vertakte Ierse onderwereld. Britse media schrijven op basis van bronnen bij de Ierse Gardai dat er de afgelopen dagen verschillende bijeenkomsten zijn geweest van onderwereldfiguren in Ierland en Spanje om de zaken te bespreken, onder meer met de tweede man in de organisatie van Kinahan, Paul Rice en de zoons Christy en Junior. De Ierse krant Independent heeft bronnen in het Ierse milieu die stellen dat ‘senior lads’ rond Rice hebben gesuggereerd dat de dood van Kavanagh zal worden gewroken.

Russische groep

Vorige week berichtten Ierse media al dat de gehele gang rond Kinahan uit het straatbeeld van de Costa del Sol verdwenen was. Dat Kavanagh afgelopen zaterdag op een terrasje zat was daarom opmerkelijk. Bronnen bij de Gardai zeggen dat Kavanagh ook een dispuut had met een Russische groep over een cocaïnezending waarin Kavanagh zou hebben bemiddeld. In Ierland doet de Gardai momenteel onderzoek naar de bewering dat een vrouwelijke associate van de dit voorjaar gedode onderwereldbaas Christopher ‘Git’ Russell opdracht heeft gegeven voor de hit op Kavanagh. De link met Samir Scarface is één van de drie motieven waar de Spaanse en Ierse politie nu onderzoek naar doen.