Ierse topwitwasser veroordeeld in Antwerpen

Het hof van beroep in Antwerpen heeft het hoger beroep van de Ier Christopher Kinahan verworpen en hem bij verstek veroordeeld tot vier jaar cel voor witwassen van crimineel geld. Het hof bevestigt daarmee het vonnis van de rechtbank. Kinahan bevindt zich momenteel is Spanje waar hij eind vorige maand op borgtocht is vrijgelaten. De poltie in verschillende landen verdenken Kinahan van witwassen en wegsluizen van 100den miljoenen euro’s.

Kinahan had een aantal prominente internationale klanten in de onderwereld. De transacties waarvoor Kinahan in Amtwerpen is veroordeeld zijn relatief bescheiden: 2,5 miljoen euro middels investeringen in panden aan de Antwerpse Grote Markt/Kaasrui, een villa in Brasschaat en een appartement in het winkelhart van Brasschaat. Die eigendommen is Kinahan nu definitief kwijt.

De zaak tegen de Dapper Don was aangebracht in 2008. Kinahan zal nu in Spanje op borgtocht vrij blijven tot de onderzoeksrechter daar heeft bepaald wat hem precies ten laste wordt gelegd. Pas als de Spaanse zaak is afgelopen en hij eventueel daar is veroordeeld zal België om zijn overlevering vragen.

Tot die tijd zullen velen met argusogen de zaak volgen, met name om te bezien wat er met het bevroren Spaanse vermogen van 650 miljoen euro zal gebeuren.

Zie ook:

Misdaadreporter.

Ierse godfather leert Nederlands

Spaanse politie bevriest fabelachtig vermogen Christy Kinahan: 650 miljoen euro

Gangsterbaas Christy Kinahan gearresteerd in Spanje