IGZ: Geen misstanden Rooyse Wissel

Van misstanden en tekortschietende zorg behandelingen is in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in het Limburgse Venray geen sprake. Wel heeft de kliniek te weinig gedaan om smokkel van verboden spullen tegen te gaan. Die conclusies trekken de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie voor Veiligheid en Justitie na onderzoek naar de kliniek.

Misstanden

Nadat er in het radioprogramma Dit is de Dag in april van dit jaar misstanden in de kliniek aan het licht kwamen, heeft staatssecretaris Teeven de inspecties opdracht gegeven onderzoek te doen naar misstanden in de kliniek. En ook te onderzoek wat er waar was van de rijke smokkelcultuur en de handel in verboden spullen zoals wapens, drugs en mobieltjes.

Geen aanwijzingen

In een brief aan de Tweede Kamer laat Teeven weten dat de inspecties geen aanwijzingen hebben gevonden van misstanden, slechte behandelingen en zorg en evenmin van een angstcultuur. Wel erkent hij dat een deel van het beeld dat geschept is door de media klopt. De kliniek heeft steken laten vallen bij het controleren van kamers van patiënten, van bezoekers, voertuigen en post. Hierdoor hebben tbs’ers de mogelijkheid gekregen om over onder andere sim-kaarten en messen te beschikken.

Opnamestop

De opnamestop die van kracht is in de kliniek blijft voorlopig gehandhaafd. Dit heeft ook te maken met een nieuw onderzoek dat maandag is aangekondigd naar de dood van drie cliënten in een week.

Link naar rapportage.