‘Ik ben slachtoffer hier, hè, geen dáder’

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft 27 maanden cel tegen Mehmet D. (46) geëist. D. bekende dat hij een pistoolmitrailleur aanschafte nadat zijn schoonmoeder in januari was doodgeschoten op haar balkon in Nieuw-West. Dat schrijft Het Parool.

Verdedigen

Justitie vermoedt dat de schutter het eigenlijk op D. had voorzien. Na de strafeis riep D. uit: ‘Ik ben slachtoffer hier, hè, geen dáder!’ De recherche had hem kort na de moord laten weten dat hij waarschijnlijk het doelwit was van de moordaanslag geweest. D. wilde zich kunnen verdedigen.

Geweer

Tegen de rechtbank van Amsterdam zei maandag niets te weten over het wapen dat onder een bank lag in een huis waar hij was ondergedoken. Tegen vier medeverdachten vorderde officier van justitie celstraffen van acht maanden tot drie jaar.  Die zwaarste strafeis was tegen Ünal G. (44) omdat hij de ­pistoolmitrailleur aan D. zou hebben geleverd. Zelf had hij een doorgeladen pistool in bezit toen ze op 6 februari samen werden aangehouden in Haarlem. In de slaapkamer van G. nog een automatisch geweer.

Getipt

Het bewijs tegen de vijf verdachten wordt vooral gevormd door afgeluisterde telefoongesprekken en observaties, aldus Het Parool. Het onderzoek was begonnen nadat de recherche na de balkonmoord was getipt dat haar schoonzoon Mehmet bezig was zich te bewapenen en dat onder meer Ünal G. wapens zou leveren.

Doodsangst

De officier van justitie zei te begrijpen dat D. doodsangst voelde. Ze benadrukte dat justitie er niet van uitgaat dat D. zijn schoonmoeder wilde wreken zoals in media was gesuggereerd. Mehmet D. werd met beveiligd vervoer afgevoerd. Hij riep: ‘Het is een belediging tegenover mij om 27 maanden celstraf te eisen. Zit ik voor moord of zo?! Kom op nou!

Zie ook:

Dochter slachtoffer ‘balkonliquidatie’ ook doelwit

Doelwit ‘balkon-liquidatie’ opgepakt

Twee verdachten in liquidatiezaak aangehouden (VIDEO)