‘Ik ben slachtoffer No Surrender’

De man die verdacht is van het opdrachtgeven voor twee ontvoeringen in Nijmegen zegt slachtoffer te zijn van No Surrender MC. Hij zei dinsdag tijdens een pro forma-zitting voor de Arnhemse rechtbank:  ‘Er is maar een slachtoffer in deze zaak en dat ben ik. En mijn gezin.’

Prospect

Justitie ziet de 40-jarige man als de opdrachtgever van twee ontvoeringen in Nijmegen, op 24 oktober en 1 november vorig jaar. Dat meldde Omroep Gelderland. Er zijn vijf mannen aangehouden voor de ontvoeringen, onder wie vier leden van motorclub No Surrender. De 40-jarige Nijmegenaar was een prospect van de motorclub. Hij ontkende voor de rechter het brein achter de ontvoeringen te zijn.

Familie

Hij vertelde bij dat hij bij No Surrender ging omdat hij al lange tijd problemen had met zijn familie. Met name had hij een conflict met zijn broer, die onlangs in hoger beroep is veroordeeld voor betrokkenheid bij een zeer grote wietkwekerij in Dodewaard. ‘Ik dacht dat ze me wel met rust zouden laten als ze me in gezelschap van No Surrender-leden zouden zien. Maar No Surrender maakte misbruik van me. Ze wilden via mij bij mijn familie komen’.

Machete

In de kwekerij in Dodewaard stonden 22.000 stekjes en ongeveer 280 planten, ter waarde van omstreeks een miljoen euro. Drie dagen na de inval is een vrouw, een schoonzus van de kweker, door gemaskerde mannen bij een bushalte in een auto getrokken. Onder dwang van een wapen zijn ze meegenomen naar haar huis en moest ze haar zus bellen en vragen om geld. De vrouw zag echter kans de politie te bellen en de ontvoerders gingen er vandoor. Maar een week later probeerden ze het nog een keer. Toen werd een man aan de Lijnbaanstraat in het Nijmeegse Waterkwartier gegijzeld. Hij werd bedreigd met een machete en moest mee in een auto. Bij een winkelcentrum werd hij weer uit de auto gelaten.

Vast

De rechtbank moet nu vaststellen wat precies de rol van de 40-jarige Nijmegenaar is geweest. Hij zit sinds januari vast. De rechtbank besliste dat hij blijft vastzitten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak in december. Ook drie verdachten die dinsdag voor de rechtbank moesten verschijnen moeten blijven. Een vijfde verdachte is op vrije voeten.

Alle berichten over de zaak:

Vijfde verdachte in ontvoeringszaak Nijmegen

Ondergedoken ‘ontvoerder’ opgepakt bij MC-lid

Grote politieactie na ontvoeringen (VIDEO)

Leden No Surrender opgepakt voor poging doodslag