‘Ik haat Teeven tot op het bot’

Door een blunder van Fred Teeven werd ondernemer Ruud Bronkhorst 18 jaar geleden ten onrechte voor crimineel versleten. Toenmalig officier van justitie Teeven schreef een brief aan Verkeer en Waterstaat waarin stond dat Bronkhorst crimineel zou zijn. Diens sleepbedrijf kreeg vervolgens geen opdrachten meer. Het Algemeen Dagblad maakte een portret.

Gek

In het boek Fred en de Wet valt veel meer over de zaak te lezen Het sleepbedrijf van Ruud Bronkhorst bij de Amsterdamse Coentunnel, dat voorheen onder meer defecte auto’s van de A10 mocht afslepen ging op de fles. En dat terwijl de brief  complete onzin bleek te zijn. Er was niet eens anonieme informatie tegen Bronkhorst in de archieven te vinden. Teeven maakte carrière. En Bronkhorst wordt er gek van.

Bloeddruk

Hij raakte failliet. De Staat erkent de fout maar weigert enige schadevergoeding te betalen. Bronkhorst heeft Teeven al eens rechtstreeks bedreigd en volgens hem bestaat altijd het gevaar dat hij hem iets aan gaat doen. De staatssecretaris is al eens een tijdlang extra beveiligd geweest. Bronkhorst is niet bang 15 jaar te gaan zitten, zegt hij. Als zijn woede tegen Teeven ter sprake komt, stijgt zijn polsfrequentie. En zijn bloeddruk is te hoog. Hij lijdt aan post-traumatische stress, aldus het AD.

Broer

Ruud Bronkhorst leeft in hevige onmin met zijn tweelingbroer, die een carrière in de hasjhandel achter de rug heeft en wél crimineel was (hij deed onder meer zaken met Klaas Bruinsma). Teeven kende die broer wél en Ruud niet. Lees in Fred en de Wet hoe Teeven als officier van justitie deze broer van Ruud Bronkhorst in een rechtszaak uit de wind hield. Er zijn aanwijzingen dat hij deze broer, een hasjhandelaar die zaken deed met onder meer Klaas Bruinsma, runde als criminele infiltrant. Die rechtszaak speelde begin 1996, precies in de periode dat Teeven de brief met de onjuiste beschuldiging van Ruud Bronkhorst schreef.