‘Ik heb niet naar drugs gedoken. Ik kwam van een wild seksfeest’

Het Openbaar Ministerie in Antwerpen heeft 4 jaar cel geëist tegen de Nederlander Nabil K. (foto). De 45-jarige K. is professioneel duiker. Hij werd op 14 april vorig jaar om 7 uur ’s ochtends in natte kleding aangetroffen door de scheepvaartpolitie, vlak bij de “drugsgevoelige” Europaterminal van containerbehandelaar PSA.

De politie was in actie gekomen na een tip dat een duiker in de Schelde was gezien, op een plaats waar het levensgevaarlijk is om te duiken, zo schrijft de Gazet van Antwerpen. Ook het tijdstip en de lokatie wekten de argwaan van de politie.

Seksfeest

Tegen de politie verklaarde K. eerst dat hij had meegedaan aan een seksfeest met homoseksuele mannen, waarbij hij nogal dronken was geworden. Hij was in zijn onderbroek wakker geworden. Een gebruikte condoom die bij K. werd aangetroffen moest zijn verhaal bevestigen.

Duikuitrusting

Nadat de politie even verderop een complete duikuitrusting, een steekwagentje en een kruiwagen had aangetroffen, veranderde K. zijn verhaal. Eerst verklaarde hij dat hij met ene Jean oesters zou gaan duiken. Nog weer later vertelde hij dat hij voor diezelfde Jean een kluis uit de Schelde zou opduiken.

Onder de waterlijn

‘Het is een bekend gegeven dat criminele organisaties die zich bezighouden met de smokkel van cocaïne, soms een beroep doen op professionele duikers’, zegt Ken Witpas van het Openbaar Ministerie tegen de Gazet. ‘Die duikers kunnen worden ingezet bij zogenaamde drop-offs, waarbij pakketten cocaïne van een schip in het water gegooid worden. Er zijn ook gevallen bekend waarbij duikers worden ingezet om zogenaamde “torpedos” vol cocaïne, die onder de waterlijn van een schip werden bevestigd, los te koppelen. En het komt ook voor dat duikers cocaïne moeten halen uit verborgen ruimtes die onder de waterlijn werden geïnstalleerd.’

Geen strafblad

K. heeft de Nederlandse nationaliteit, woont in Alicante en heeft geen strafblad. Hij is vader van 7 kinderen. Omdat er geen bewijzen van drugssmokkel zijn, vervolgt het Openbaar Ministerie K. voor bendevorming.