‘Ik kon die helikopter helemaal niet vliegen’

De Colombiaanse helikopter-piloot die betrokken was bij de poging tot ontsnapping van Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond heeft in een verklaring erkend dat hem geld was beloofd als hij zou helpen iemand te laten ontsnappen uit de gevangenis.

Door @Wim van de Pol

Woensdag was er een regiezitting tegen G. B. en Abdellatif N.. Alvaro G. B. (54) is een kleine man met een brilletje. Hij zei dat hij is bedreigd en dat hij het type helikopter dat zou moeten worden gebruikt helmaal niet kon besturen.

De twee worden net als een aantal anderen verdacht van poging tot kaping van een helikopter, het helpen bij een ontsnapping, het voorhanden hebben van vuurwapens en de heling van twee BMW’s en één Audi. De bedoeling was volgens de politie op 11 oktober 2017 Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis van Roermond. Voordat de verdachten bij een helikopter konden komen greep de politie in.

100.000 euro

G. B. is op 14 oktober 2017 aangehouden in Parijs nadat hij in een BMW met enige anderen was ontkomen. In zijn drie verklaringen erkent hij volgens de officier van justitie Hetty Hoekstra zijn rol. Hij zou voor zijn bijdrage 20.000 euro vooraf ontvangen, en 100.000 na de uitvoering.

G. B.  heeft gezegd dat hij al op 5 oktober in Brussel klaar stond maar dat het toen niet door was gegaan door een ‘mechanisch probleem’. Hij heeft verteld dat hij door medeverdachten op 10 oktober is opgehaald uit Brussel en naar Eindhoven is gebracht. Daar overnachtte hij met anderen in een hotel. G. B. heeft ook verteld dat het plan was dat de man die zou ontsnappen eerst in een autoband met een touw van de binnenplaats omhoog zou worden getild. Daarna zou de heli landen om de voortvluchtige in de helikopter te laten stappen.

Bedreigd

De advocaat van G. B. is Henk Koopman. Hij zei dat de vermeende bekentenis van zijn cliënt gebeurde in een verhoor dat niet volgens de regels zou zijn verlopen. Koopman: ‘De verklaring is afgelegd zonder dat zijn toenmalige raadsman aanwezig was.’

G. B. was op 1 november vanuit Frankrijk aangekomen. Hij is toen direct tot 04.30 in de nacht verhoord, in het bijzijn van een, in de woorden van Koopman, ‘uitgeputte piketadvocaat’. De volgende dag is hij opnieuw gehoord maar toen zonder aanwezigheid van een raadsman. ‘Dat kan niet’, zei Koopman.

Koopman zei verder dat zijn client in een volgend verhoor een verklaring zal afleggen die op hoofdpunten afwijkt van zijn bekennende verklaring. Koopman: ‘Ik denk dat die verklaring van 2 november van het bewijs moet worden uitgesloten.’ De rechtbank zal zich hierover overigens pas bij het vonnis uitspreken.

G. B. zei zelf aan de rechtbank dat hij in de war was toen hij uit Frankrijk aankwam. Hij zei woensdag voor het eerst dat hij in Colombia bedreigd is:

Ik ben door een bedreiging in Colombia hierheen gekomen. Ik kon de helikopter helemaal niet vliegen. Daarover zijn net stukken uit Colombia aangekomen. Het plan kon niet worden uitgevoerd.

Helikopter

G. B. zegt Amerikaanse en Russische helikopters te hebben gevlogen maar niet een Robinson van Eurocopter. Dat was de machine die had moeten worden gebruikt. Advocaat Koopman wil een deskundige horen over de vraag of G. B. in staat was een Robinson te besturen.

Koopman zei ook dat dus wat zijn cliënt betreft van een poging tot kaping van een helikopter geen sprake kan zijn geweest en dat G. B. evenmin weet heeft gehad van een plan voor een ontsnapping.

De rechtbank wees erop dat er bij één van de verdachten een handleiding van een Robinson was aangetroffen. ‘Het valt nog te bezien of u wel of niet deze helikopter kan vliegen’, zei de voorzitter. De rechtbank bepaalde dat G. B. voorlopig gevangen blijft.

Vuurwapen

De andere verdachte is de Nederlander Abdellatif N. (24) die pas op 1 december is aangehouden. Hij heeft één verklaring afgelegd, waarin hij alleen heeft erkend dat hij in een hotel in Eindhoven heeft verbleven met de piloot en onder meer dat hij met het helikopterbedrijf heeft gesproken, maar dat hij niet wist waar het om ging.

De officier van justitie vindt dat ongeloofwaardig. N. reed in een auto waarin een vuurwapen is gevonden en hij had ook een telefoon voorhanden waarin informatie is gevonden die te maken heeft met de zaak. Ook hij moet van de rechtbank gevangen blijven.

Voortvluchtig

Op 28 maart is de volgende regiezitting, waar alle verdachten, dus ook de vijf andere verdachten die vastzitten, gaan voorkomen. De inhoudelijke behandeling voor alle zeven is gepland voor september.

Officier van justitie Hoekstra zei overigens dat er nog enkele verdachten in de zaak voortvluchtig zijn.

Zie de eerdere berichten:

Hoe de helikopterontsnapping werd voorbereid (UPDATE)

Politie wist waar Benaouf A. naar toe zou gaan

Zevende verdachte heli-ontsnapping vast

‘Colombiaan had Benaouf moeten bevrijden’