‘Ik heb al het smerige werk gedaan’ (UPDATE)

Woensdagochtend stond verdachte Emiele Z. (1969) voor de eerste keer in de rechtbank Den Haag. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Mustafa Ates (foto). Z. zou Moes Beton, zoals de bijnaam van Ates luidde, hebben gewurgd en zijn lichaam hebben weg gemaakt. 

Door Timo van der Eng

Het Openbaar Ministerie ziet onder andere bewijzen in het dna van de verdachte dat op een elektriciteitskabel werd gevonden die bij het lichaam van Ates werd aangetroffen. Ook heeft de telefoon van Z. zendmasten aangestraald in de buurt van de woning van het slachtoffer en in de buurt van de parkeerplaats in Rijswijk waar het stoffelijk overschot van het slachtoffer werd gevonden.

Bulgaarse ex-vriendin

De verdachte is ook uitgebreid getapt. Zo zijn er telefoongesprekken afgeluisterd die Z. voerde met zijn Bulgaarse ex-vriendin, nadat zij de politie op bezoek had gehad. Daarin zou de verdachte onder andere hebben gezegd: ‘Ik maak veel mensen dood.’ Ook zijn er OVC-gesprekken opgenomen. In een daarvan, opgenomen kort na een uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht, zegt Z. ‘Ik heb al het smerige werk gedaan. Ik heb hem aangekleed. Ik heb het meeste werk gedaan.’ In een ander OVC-gesprek dat plaatsvond nadat veel mensen een sms-bom van de politie hebben ontvangen, waaronder ook de verdachte, hoort de politie dat Emiele Z. het fluisterend tegen een kennis heeft over een nekklem. Volgens de officier zou dat heel goed passen bij het scenario dat Ates is gewurgd.

Opmerkelijk

Opmerkelijk is dat er twijfels zijn over de precieze doodsoorzaak van Mustafa Ates. In zijn hals zijn sporen aangetroffen die duiden op een verwurging. Ook zijn er tekenen van geweld in het gezicht van Ates gevonden. Maar het sectierapport van het NFI spreekt ook van een grote hoeveelheid morfine in het lichaam van het slachtoffer; dat zou kunnen wijzen op een overdosis.

Wegmaken van het lichaam

Volgens de advocaat van de verdachte, H. Weisfelt, is er geen sprake van moord of doodslag. Hooguit zou misschien bewezen kunnen worden dat zijn cliënt betrokken is bij het wegmaken van het lichaam van Ates. Hij vroeg de rechtbank tijdens de pro forma-zitting dan ook de voorlopige hechtenis van Z. op te heffen. Die besliste negatief, hoewel de rechter er wel leek op te hinten dat het bewijs tegen Z. voor moord of doodslag bij de huidige stand van het onderzoek erg mager is. Z. zelf, gekleed in grijze hoodie, spijkerbroek en sneakers, wilde verder niets zeggen.

Tijdens de zitting werd verder niets bekend over een mogelijk motief voor de dood van Mustafa Ates.

Voor het laatst gezien

Mustafa Ates werd op vrijdag 21 juli voor het laatst gezien op de Schiedamseweg in Vlaardingen, toen hij in een witte personenauto stapte. De volgende ochtend reed omstreeks 05:00 een jong stelletje met de auto een afgelegen parkeerplaats op aan de rand van Rijswijk. Daar zagen ze tot hun schrik twee benen uit de bosjes steken. Ze belden direct de politie die na onderzoek vast stelde dat het om het stoffelijk overschot ging van Mustafa Ates. Hij werd gevonden in dezelfde kleding als waarin hij voor het laatst werd gezien: een korte, bruine broek en een t-shirt met lange mouwen.

Zie eerdere berichten:

‘Verband moord Ates met liquidatiepoging Delft’ (UPDATE)

Weer verdachten gepakt voor liquidatie Ates

Aanhouding voor liquidatie Mustafa Ates