‘Ik moest van het OM meneer T. met rust laten’

Nijmegenaar Edgar van Lent zegt dat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie hem vorig jaar het advies heeft gegeven zich niet meer bezig te houden met de zaak van Sibbele T. (62). Van Lent zegt door T. ernstig te zijn bedreigd. Woensdag kreeg T. kreeg 18 maanden cel voor het voorhanden hebben van 25 kilo metamfetamine.

Door @Wim van de Pol

Zes maanden van die straf zijn voorwaardelijk. Er was door de officier van justitie voor de rechtbank in Arnhem vier jaar cel tegen Sibbele T. geëist.

T. is vrijgesproken van het voorhanden hebben van een automatisch geweer en handgranaten.

Het vonnis betekent dat T. al snel weer op vrije voeten zal komen. T. zat sinds 13 juli 2017 vast omdat hij in de buurt van Nijmegen was aangehouden in zijn bestelbusje met een sporttas vol amfetamine, twee handgranaten en een automatisch geweer.

De rechtbank Arnhem sprak T. vrij van het voorhanden hebben van de wapens. De tas waarin de wapens en de granaten waren gepakt bleek door de politie te zijn vernietigd. Omdat hierdoor geen onderzoek meer naar de tas kon plaatsvinden was T. in zijn verdediging geschaad, oordeelde de rechtbank.

De rechtbank spreekt T. vrij van de wapens omdat ‘niet vaststaat’ dat deze wist dat hij die vervoerde. Dat is opmerkelijk omdat de wapens en de drugs in dezelfde tas zaten. Kennelijk was T. wel op de hoogte van de 25 kilo metamfetamine.

In een kist

T. is ook vrijgesproken van poging tot inbraak in een appartement van Edgar van Lent in 2015. Van Lent heeft sindsdien meerdere keren aangifte tegen Sibbele T. gedaan wegens bedreiging.

Tijdens zijn verhoor bij de politie heeft T. verklaard dat het zijn ‘missie’ is Van Lent en zijn broer ‘in een kist te krijgen’. Op de zitting vertelde hij aan de rechtbank dat de broers Van Lent hem op pad stuurden met de drugs en de wapens en hem er zo in hebben geluisd. Dat vertelde hij afgelopen zomer ook tegen de politie. Die vond dat niet geloofwaardig. De broers zijn niet verdacht in die zaak.

TCI

Sibbele T. deed twee weken geleden nog een onthulling. Hij vertrouwde de rechtbank toe dat hij jarenlang heeft gewerkt als informant van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie. Hij zei ook informatie te hebben gegeven over wiethandel van de Nijmeegse broers. Daarom zouden zij hem met de wapens en de drugs erin hebben willen luizen. De broers ontkennen overigens zich tegenwoordig nog met drugshandel in te laten.

Brand bij vleesbedrijf

Een bron die bekend is met de zaak vertelde aan Crimesite dat er naar aanleiding van een uitzending van Opsporing Verzocht bij de politie informatie binnenkwam over Sibbele T. als zou hij in 2014 brand hebben gesticht in een groot vleesbedrijf in Veenendaal waar een miljoenenschade door ontstond.

De politie heeft vorig jaar aan Crimesite laten weten dat er geen verdachte in beeld is in de zaak.

In de periode dat die brand werd gesticht was Sibbele T. informant van de TCI.

Landelijk parket

Edgar van Lent sprak afgelopen najaar over deze zaak met Crimesite. In oktober verscheen een artikel. Van Lent zegt na die publicatie te zijn gebeld door mensen van het landelijk parket. Van Lent:

Ik ben gebeld en we hebben een afspraak gemaakt in een openbare gelegenheid met mensen van het landelijk parket. Dat was eind november. Zij gaven mij te verstaan dat ik me beter niet kon vastbijten in de zaak van Sibbele T. en dat ik die meneer T. met rust moest laten.

Zie ook:

“Kroongetuigen” Mieremet-onderzoek ernstig bedreigd