‘Ik wil niet omgebracht worden. Dan houd ik liever mijn mond dicht’

Volgens het Openbaar Ministerie vrezen verschillende getuigen in de zaak van de Almelose wietbende voor hun leven als de broers Selim en Serdar T. op vrije voeten komen. Het tweetal wordt gerekend tot de hoofdverdachten van de bende. In totaal gaat het om 36 verdachten die worden vervolgd in verschillende processen. 

Verschillende regionale media melden over de angst van de getuigen. ‘Ik wil niet omgebracht worden. Dan houd ik liever mijn mond dicht’, zou volgens het OM één van de getuigen hebben verklaard. Een andere getuige zou bang zijn dat zijn zoontje ontvoerd zou worden wanneer hij zijn mond open zou doen. Justitie vreest ook dat de verdachten, van Turkse komaf, eenmaal vrijgelaten uit voorlopige hechtenis nog te horen getuigen zal gaan intimideren zodat ze geen verklaringen meer willen afleggen.

Geladen pistool in mond

Het Openbaar Ministerie wijst er op dat de verdachten al eerder geweld zouden hebben gebruikt. Een man uit Almelo zou mishandeld zijn toen hij gestolen spullen uit een wietplantage van hoofdverdachte Serdal T. wilde verkopen. Hij werd geslagen en kreeg een doorgeladen pistool in zijn mond. Ook werd hij met een mesje in zijn wang gesneden. Later werd hij met een stiletto in zijn hand gestoken.

Hera

Het onderzoek naar de wietbende heet Hera. Op 4 september vorig jaar was het klapdag, toen 450 leden van een arrestatieteam, agenten en medewerkers van de Fiod meerdere huizen in de wijk Nieuwstraatkwartier in Almelo binnenvielen. Er werden die dag 13 verdachten aangehouden. Ook werden luxe goederen en grote sommen cash in beslag genomen. Bij het onderzoek werden meer dan 20 wietplantages ontmanteld in Almelo, Nijverdal, Manderveen en het Belgische Lommel.

Politieagenten

Inmiddels zijn er totaal 36 verdachten op de radar, waaronder ook 2 politieagenten. Volgens justitie speelden zij informatie door aan de bendeleden over adressen waarvan de politie vermoedde dat daar wietplantages waren gevestigd. De agenten worden vervolgd voor het schenden van hun ambtsgeheim. De 36 verdachten worden via verschillende processen berecht.

Verschillende betrokkenen zijn al op vrije voeten gesteld. Vrijdagmiddag beslissen de rechters in Almelo of de Turkse broers Selim en Serdar T. op vrije voeten komen.