‘Ik zal strijden tot we winnen’

Een 24-jarige verdachte uit Rotterdam moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) veroordeeld worden omdat hij plannen had deel te nemen aan de ‘terroristische strijd’ in Syrië. Zo schreef hij in een getapt chatbericht: ‘Ik zal strijden tot we overwinnen. Totdat er een islamitische staat zal zijn of met de sharia geregeerd zal worden.'

Volgens het OM in Rotterdam moet hij veroordeeld worden voor het treffen van voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf.

AIVD

De Rotterdammer werd in november vorig jaar samen met twee medeverdachten aangehouden door de Landelijke Recherche. Dat gebeurde naar aanleiding van een ambtsbericht van de AIVD. Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee andere verdachten loopt nog.

Justitie heeft onder meer telefoongesprekken, chatberichten en mailverkeer getapt bij de verdachte. Daaruit zou blijken dat hij plannen had om naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij de rebellengroep Al Nusra Front, gelieerd aan Al Qaida, zo meldt het OM.

Vlucht

De verdachte had kort voor zijn aanhouding een ticket geboekt voor een vlucht naar Turkije met een aansluitende vlucht naar de grens van Syrië. Daarnaast had hij geld ingezameld, de huur van zijn woning in Rotterdam opgezegd en zijn meubels verkocht. Ook was hij pas in het huwelijk getreden met een moslima, die hij niet eerder had ontmoet. De verdachte wilde samen met haar in Syrië strijden voor de jihad.

Ontoerekeningsvatbaar

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie concluderen echter dat de verdachte ontoerekeningsvatbaar is. Daarom hebben de officieren de rechtbank vandaag gevraagd de verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging en hem voor een jaar te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.