IKEA: Er is geen afpersing

De Zweedse woongigant Ikea spreekt berichten tegen dat het bedrijf slachtoffer is van een poging tot afpersing. De Belgische vestiging van het bedrijf reageerde op een artikel in de Franse krant Le Parisien van zaterdag. Daarin is gemeld dat de hoofdvestiging van Ikea in Stockholm op 2 september een anonieme brief zou hebben gekregen. De schrijver eiste voor 16 september een betaling van 6 miljoen euro. Anders zou een bom ontploffen in een winkel van de meubelketen.

 

De Franse minister van Binnenlandse Zaken zei in de krant dat die bedreiging geen betrekking heeft op Frankrijk. De krant schrijft verder dat de politie een bende op het spoor is die vanuit Polen zou opereren. 

Ikea was de voorbije maanden het slachtoffer van enkele aanslagen, onder meer in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, en een mislukte poging in Tsjechië. Het ging om lichte explosieven en er vielen geen gewonden. Er zijn geen verdachten aangehouden. Crimesite beschreef de mogelijkheid hoe deze plaagstootjes deel zouden kunnen zijn van een chantagepoging.

Maar de Belgische vestiging van Ikea heeft nu tegen over Belgische media ontkend dat er sprake is van chantage. Wel doet het bedrijf meer aan beveiliging en zijn externe deskundigen ingehuurd.