Illegale prostitutie neemt toe in Utrecht

De illegale prostitutie in Utrecht is toegenomen na de sluiting van de raamprostitutie. Dat concludeert RTV Utrecht op basis van jaarcijfers van de politie. De afgelopen jaren ontdekte de politie fors meer illegale bordelen, massagesalons en thuiswerkplekken.

Tot 2012 werden er niet meer dan drie gevallen van illegale seks met prostituees ontdekt. Na de sluiting van ramen aan het Zandpad en de Hardebollenstraat steeg dat aantal flink. In 2013 werden veertien illegale bordelen, massagesalons en thuiswerkplekken ontdekt.

Mensenhandel

Dat aantal blijft fors hoger dan voor het einde van de raamprostitutie in Utrecht: vorig jaar werden tien plekken ontdekt waar illegale prostitutie plaatsvond, in de eerste maanden van 2015 waren dat er al zes.

De gemeente Utrecht maakte een einde aan de raamprostitutie nadat er signalen waren van mensenhandel. Maar nu het aantal illegale bordelen toeneemt, kan dat beleid averechts uitpakken: in het illegale circuit is de kans op gedwongen prostitutie wellicht groter. De gemeente heeft niet gereageerd op de cijfers.