Geen overtuigend bewijs verdachte Ilonka Toth

UPDATE 7-11-11: Het OM gaat niet in cassatie.

Een 56-jarige man uit Vlissingen is door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van moord op de Vlissingse Ilonka Toth (42). De man heeft drie jaar in de cel gezeten nadat hij in de zomer van 2008 werd opgepakt en daarna door de rechtbank van Middelburg tot twaalf jaar werd veroordeeld. Ilonka Toth is op 6 juli 2008 gevonden in de bosjes achter een grafsteen van de Noorderbegraafplaats in Vlissingen. 

 

Ze was met een stuk marmer op haar hoofd geslagen. Het hof vindt dat niet buiten redelijke twijfel kan worden vastgesteld dat de verdachte de moord heeft gepleegd.

Volgens het hof ontbreekt hard bewijs voor de aanwezigheid van de verdachte op de begraafplaats op de dag waarop het slachtoffer om het leven is gebracht. De leden van het hof hebben de verdachte tijdens de zittingen over diens tegenstrijdige verklaringen ondervraagd.

Hij ontkende eerst dat hij Ilonka Toth op zaterdag 5 juli had gezien. Maar toen er getuigen opdoken die hem wél met haar hadden gezien paste hij zijn verklaring aan. Ook schoor hij zijn snor af op de dag van de moord.

Twee getuigen zeiden Ilonka Toth met een man op de begraafplaats te hebben gezien. Maar tijdens een foto-confrontatie herkenden ze de verdachte niet. Later tijdens een zitting in Middelburg herkenden ze hem wel en stapten ze naar de officier van justitie.

Rechtspsychologen vinden dat die herkenning in de rechtszaal niet als bewijs mag gelden omdat ze  de verdachte niet zagen in een neutrale omgeving.

Deskundigen werden het niet eens over de vraag of er dna van de verdachte op het moordwapen is aangetroffen.

Kortom: het hof ziet wel belastende aanwijzingen tegen de verdachte, maar die aanwijzingen leveren onvoldoende bewijs op.

De rechtbank Middelburg veroordeelde de man eerder tot een gevangenisstraf van 12 jaren voor de moord op Ilonka Toth, mishandeling van Ilonka Toth en het verstrekken van cocaïne aan diverse vrouwen. Het openbaar ministerie eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaren.

De man is door het hof wel veroordeeld een mishandeling van Ilonka Toth op 24 juni 2008. Ook leverde hij cocaïne aan verschillende vrouwen. Omdat hij al lang in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht hoeft hij voor die feiten niet meer te zitten. Hij wordt op vrije voeten gesteld.

Hier het arrest