In Amsterdam wordt (bijna) elke Vespa gejat

Wie in Amsterdam met een Vespa rondrijdt kan er zeker van zijn dat zijn scooter binnen niet al te lange tijd wordt gestolen. Dat heeft Het Parool uitgezocht op basis van informatie van vijf verzekeringsmaatschappijen. Een van de verzekeraars meldde aan de krant dat 95 procent van de Amsterdamse Vespa’s binnen vijf jaar wordt opgegeven als gestolen.

Premie

Het merk Piaggio geniet bijna net zo’n grote populariteit. Uit navraag naar de polissen van Unigarant, Univé, ANWB, Centraal Beheer en Meeùs Verzekeringen blijkt dat de premie, die verzekeringsmaatschappijen bepalen op basis van onder meer merk én de postcodede, de afgelopen jaren omhoog is geschoten, en soms zelfs is verdubbeld. In vijf jaar betaalt een Vespa-rijder in Amsterdam in vijf jaar aan premie ongeveer de nieuwwaarde van de scooter.

Landelijk

Amsterdam is koploper als het gaat om het aantal scooterdiefstallen volgens cijfers van het landelijke registratiepunt van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. In het eerste half jaar van 2015 werden in de regio Amsterdam-Amstelland ruim 2100 bromfietsen gestolen, ruim drie keer zo veel als in Rotterdam. Landelijk wordt slechts vier procent van de Nederlandse Vespa’s binnen vijf jaar gestolen. Daarmee zit het merk onder het landelijk gemiddelde. Scooters van Piaggo worden drie keer zo vaak ontvreemd.