In Barcelona geliquideerde man stond op dodenlijst

De op 23 juli in Barcelona doodgeschoten Schiedammer Jamal M. stond op een dodenlijst, evenals drie vrienden die bij hem waren. De lijst is onderschept door Amerikaanse opsporingsdiensten.

Een schutter op een witte motor schoot M. de bewuste zondagnacht dood vlak nadat hij met vrienden een nachtclub had verlaten. Een van de vrienden met wie hij in de auto zat, Zayd K. uit Schiedam, raakte gewond aan zijn arm. De schietpartij vond plaats bij de Rambla de Poblenou in het stadsdeel Sant Martí. Samen met twee anderen die er in Barcelona ook bij waren, zouden M. en K. op een dodenlijst staan. Dat meldt de NOS.

Redouan Taghi

De Amerikaanse opsporingsdiensten hebben de dodenlijst in Zuid-Amerika onderschept en aan de Nederlandse politie doorgegeven. Als mogelijke opdrachtgever wordt Redouan Taghi genoemd, de beruchte crimineel uit Vianen die op de Nationale Opsporingslijst staat. Taghi wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel en het opdracht geven voor meerdere liquidaties in het Amsterdams-Utrechtse criminele milieu. Hij verblijft waarschijnlijk in het buitenland. Het OM heeft een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn aanhouding.

Reactie advocaat

De advocaat van Taghi, Inez Weski, zet vraagtekens bij de informatie van de Amerikanen. ‘Je weet niet waar het vandaan komt en hoe betrouwbaar het is. En kennelijk heeft men een groot belang om mijn cliënt zwart te maken. Deze informatie kan niet kloppen omdat mijn cliënt niets met die zaak in Barcelona van doen heeft. Hij kent die personen niet eens.’

Jamal M. werd eerder veroordeeld voor handel in harddrugs. Ook is hij in aanraking geweest met de politie vanwege bezit van een taser en diefstal.