In Canada gaat wiet legaliseren niet zonder problemen

In Canada heeft legalisering van wiet de georganiseerde criminaliteit niet helemaal buitenspel gezet, zo concludeert een werkgroep van de Nederlandse politie die daar op bezoek was. Het blijft mogelijk voor criminelen om geld te verdienen aan illegale teelt. Wiet is in Canada sinds bijna een jaar in winkels te koop.

Volgens Pieter Tops, lector aan de Politieacademie, heeft het Canadese systeem zwakke punten. De medicinale cannabisteelt biedt volgens Tops een mogelijkheid voor criminelen om via een officieel vergunningsstelsel toch aan hun cannabis te komen. Ook in de thuisteelt (elke Canadees mag thuis vier planten hebben) ziet Tops een lek waar criminelen in kunnen springen. Verder betalen illegale telers geen belastingen. De illegale prijs van wiet ligt ongeveer een derde lager.

Tops betwijfelt of de legale teelt in staat zal blijven te concurreren met de illegale teelt. Om het gelegaliseerde systeem een kans van slagen geven moet volgens Tops eerst door middel van inzet van juist meer politie en justitie de illegale wereld worden teruggedrongen.

Nederland start de komende jaren met experimenten voor gereguleerde wietteelt.