In deze Braziliaanse stad werd 3300 kilo coke voor Rotterdam ontdekt

De Braziliaanse havenstad Natal lijkt een steeds grotere rol te spelen in de cocaïnehandel naar Europa. Vorige maand nog werden in de haven van Natal 2 zendingen cocaïne van totaal 3300 kilo onderschept. Verstopt in containers met fruit, bedoeld voor Rotterdam, zo melden Braziliaanse media.

Van oudsher is Brazilië een belangrijke schakel in coketransporten vanuit Zuid-Amerika. De haven van Natal is daarbij de laatste tijd een steeds grotere rol gaan spelen.

Belabberd

Dat heeft verschillende oorzaken. Allereerst de gunstige ligging van de stad, in het uiterste oosten van Brazilië, waardoor de duur van het transport relatief kort is. Daar komt bij dat de veiligheidsmaatregelen in de haven belabberd zijn. Zo ontbreken scanners om ladingen te controleren.

Monopolie

Het verschepen van fruit, dat vaak als deklading voor drugs wordt gebruikt, is in Natal een monopolie van het Franse bedrijf CMA CGM Groep, dat per maand tonnen aan exotische vruchten verscheept. Na de vondst van de 3300 kilo in de haven, heeft het bedrijf het transport van fruit voor tenminste 3 maanden overgeheveld naar de haven van Forteleza.

Verschillende landen

De in beslag genomen lading coke bleek na een analyse afkomstig uit verschillende Zuid-Amerikaanse landen, zoals Colombia, Bolivia en Peru. Volgens Braziliaanse media zijn er in de haven van Rotterdam de laatste maanden verschillende grote zendingen drugs vanuit Natal onderschept. Het Landelijk Parket zei dat ze niets wist van in Nederland gepakte zendingen uit Natal. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam reageerde niet op vragen van Crimesite.