In hoger beroep 20 jaar cel voor Hamza B.

De Amsterdamse crimineel Hamza B. heeft donderdag in Marokko in hoger beroep twintig jaar gevangenisstraf gekregen vanwege zijn aandeel in de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Dat is dezelfde straf die hij in eerste aanleg kreeg. De eis was levenslang. 

Volgens het gerechtshof in Tanger was B. de bestuurder van de auto van de Audi van waaruit werd geschoten op de twee slachtoffers. Zijn advocaat heeft gezegd in cassatie te gaan. De zaak is dertien keer uitgesteld. In augustus kwamen beschuldigingen naar buiten dat de rechters smeergeld zouden hebben aangenomen. Levenslange straf zou daardoor zijn voorkomen. Nederlandse autoriteiten hadden zorgen geuit over mogelijke omkoping.

Het gerechtshof heeft geweigerd onderzoek naar die verdenkingen te doen. Een andere rechtbank oordeelde dat dit niet noodzakelijk was.

Hamza B. vluchtte na de schietpartij in de Staatsliedenbuurt eind 2012 naar Marokko. Hij werddaar in juni 2013 op het vliegveld aangehouden. Omdat Marokko geen onderdanen uitlevert werd hij op basis van het Nederlandse strafdossier in Marokko berecht.

Zie:

Marokko onderzoekt corruptie in zaak Hamza B.

Van corruptie wil het hof niet weten

‘Onderzoek corruptie-zaak duurt te lang’

‘Vader Hamza B. betaalde agenten’

Hoger beroep Hamza B. uitgesteld om omkoping