In hoger beroep wel veroordeling moord

In hoger beroep heeft het gerechtshof een 32-jarige Tilburger veroordeeld tot 12 jaar cel voor het doodschieten van stadsgenoot Frans Loomeijer in 2009. De eis was 18 jaar cel. In 2011 werd de verdachte nog vrijgesproken door de rechtbank in Breda.

Vrijspraak

De verdachte werd in 2011 vrijgesproken omdat de twee belangrijkste getuigenverklaringen niet overtuigend waren. Een getuige herkende de verdachte vooral op basis van zijn donkere huidskleur. De andere getuige had een optelsom gemaakt van zijn eigen waarneming op 5 juni 2009 en zaken die hij later te horen had gekregen. De rechtbank vond daarom het resultaat van de fotoconfrontatie onvoldoende betrouwbaar.

Wel betrouwbaar

Het hof vindt de getuigenissen wel betrouwbaar en dat een betrouwbare herkenning ook gebaseerd kan zijn op andere kenmerken zoals iemands houding en bewegingen. Daarnaast heeft een van de getuigen de schutter onmiddellijk herkend bij de fotoconfrontatie.

Gouden ketting

Loomeijer werd op 5 juni 2009 doodgeschoten in de Tartinistraat in Tilburg. Vermoedelijk was de aanleiding van de schietpartij een ruzie om een ketting. De precieze aanleiding is niet duidelijk geworden aangezien de verdachte in deze zaak zich heeft beroept op zijn zwijgrecht.