Inbreker vaak de buurman

In Amsterdam wordt het gros van de woninginbraken in de stad gepleegd door mensen die vlak in de buurt van het doelwit wonen. Dat heeft de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in een interview met Metro gezegd. 'Ze opereren in een straal van 1000 meter van hun eigen woning, vooral de bewoners van West, Nieuw- West en Noord zijn hier de dupe van', zei Aalbersberg.

Het verwijderen van het cilinderslot in de deur om zich toegang te verschaffen is sinds een jaar een nieuwe trend, zegt Aalbersberg in Metro. 'De dadergroep is al jaren onveranderd, jonge jongens tussen de 15 en 25 jaar.' Aalbersberg uit kritiek op woningcorporaties. Hij zegt dat ze meer kunnen doen om hun woningen tegen inbrekers te beschermen. Door het aanbrengen van slotplaten op de deuren van corporatiewoningen, dertig procent van het aantal huizen in Amsterdam, zou het aantal inbraken in Amsterdam kunnen laten dalen. Door de crisis wordt beknibbeld op de montage van de platen. 

Het aantal inbraken neemt rond de feestdagen in december vaak toe. In buurten waar het aantal inbraken hoog is, surveilleert de politie overal in Nederland intensiever. Aalbersberg vindt dat ook bewoners alerter moeten zijn, door bijvoorbeeld het alarmnummer te bellen om de daders op heterdaad te pakken in de achtertuin.