Incidenten door nepwapens

De politievakbond ACP wil dat het bezit van nepwapens op straat in Europees verband weer wordt verboden. Dit naar aanleiding van gevaarlijke incidenten met dit soort wapens op straat.

Melding vuurwapen

Aanleiding hiervoor is onder meer een incident in Amsterdam, waarbij politieagenten hun wapens moesten trekken, nadat een 14-jarige jongen op de Nieuwmarkt met een nepvuurwapen stond te zwaaien. Zowel de agenten als de jongen schrokken van de situatie. ‘Agenten krijgen een melding van een vuurwapen. We moeten binnen een seconde beslissen wat we gaan doen’, legt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond hierover uit, tegenover de Amsterdamse stadszender AT5.

Kinderen laten nadenken

De situaties kunnen ontstaan, omdat de Europese regels rondom echt lijkende speelgoedwapens zijn versoepeld. Niet veel politieagenten zijn ervan op de hoogte dat kinderen van onder de 14 met zo’n nepwapen mogen spelen. De politievakbond adviseert ouders om hun kinderen goed na te laten denken over wat ze doen met de nepwapens. De politie heeft de laatste jaren in zeker tien gevallen mensen aangehouden die in het bezit waren van een nepwapens, blijkt uit haar eigen berichtgeving.

Bolletjes schieten

In Utrecht heeft een man zaterdagavond met een zogenaamd Airsoft-geweer iemand beschoten. Het gaat hier om een wapen dat als ‘nepwapen’ wordt beschouwd, maar dat wel degelijk bolletjes van 6 millimeter in omvang kan afschieten. De man schoot vanuit zijn huis op iemand die op straat liep. De politie heeft het wapen, dat zo’n 250 euro kost, afgepakt, omdat het verboden is om het in bezit te hebben.

Lees hier meer

Politie trekt 20 keer per week wapen om neppistool